SAD Rusiji: Pazite šta radite

Sekretar odbrane SAD Čak Hejgel poručio je Rusiji da "ne vuče nikakve poteze u Ukrajini koji bi mogli biti pogrešno protumačeni", javlja AP.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 27.02.2014.

15:03

Default images

Hejgel je posle sastanka ministara odbrane u NATO izrazio zabrinutost da bi Rusija mogla da reaguje na način koji bi doveo do pogrešnih procena u "ovom veoma delikatnom trenutku".

Hejgel je rekao da SAD pažljivo motre na ruske vojne vežbe koje se odvijaju blizu granice sa Ukrajinom i podvukao da se američka administracija čvrsto zalaže za teritorijalni integritet Ukrajine.

On je naveo i da SAD očekuju od svih zemalja da poštuju ukrajinski suverenitet i da izbegavaju bilo kakve provokacije.

Hejgel i drugi ministri NATO sastali su se danas sa zvaničnicima iz Ukrajine, a generalni sekretar Alijanse rekao je da je "ekstremno zabrinut" zbog situacije u Ukrajini, ali i da nema informacija o tome bi se vežbe vojske Rusije mogle da prerastu u nekakvu intervenciju.

Ranije danas je objavljeno da je nakon hitnih vežbi i podizanja borbene gotovosti ruske kopnene vojske u blizini granice sa Ukrajinom aktivirana i avijacija.

“Rusija da poštuje integritet Ukrajine”

Dejvid Kameron i Angela Merkel (Beta/AP)
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je veoma zabrinut zbog situacije na Krimu i poručio Rusiji da treba da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

Kameron je, u zajedničkom obraćanju s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da bi teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine trebalo da poštuje svaka zemlja, kao i da bi Rusija, s obzirom da je obećala da će to učiniti, trebalo da održi svoju reč.

Britanski premijer je rekao da Merkelova i on žele da vide promene u Evropskoj uniji i da oboje veruju da su one moguće, prenele su agencije.

Kameron je ocenio da bi vrsta promena, koje Velika Britanija želi u EU, izgradila poverenje te zemlje u članstvo u Uniji.

"Održaćemo referendum pre kraja 2017. i pružiti britanskoj javnosti mogućnost izbora", zaključio je Kameron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: