Pomoć za Danijelu Kovačević - 1727

Četiri godine od kako je Danijela Kovačević iz Inđije pala u budnu komu još nema odgovora na pitanje ko je za to kriv. Porodica tuži lekare i veruje u oporavak.

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2014.

15:59

Default images

Njena porodica tvrdi da su lekari koji su je porodili krivi što već četiri godine vegetira u bolničkoj sobi, pa nije mogla da upozna ni sopstvenu ćerku, dok iz novodsadskog porodilišta negiraju odgovornost.U međuvremenu, porodica i dalje pokušava da prikupi novac za njeno lečenje u inostranstvu, gde joj daju velike šanse za oporavak.

Danijela Kovačević iz Inđije imala je 17 godina kada se pre 4 godine porodila i na svet donela malu Mariju. Naizgled idilična priča pretvorila se u tragediju, kada je Danijela u porodilištu u Novom Sadu dobila sepsu, koju je jedva preživela. Međutim, upala je u budnu komu i u tom stanju vegetiranja je i danas.

"Znate, kada uđete na vrata te prostojie ona vam se nekada nasmeje, a nekada ni ne primeti da ste tu, ali posle izesnog vremena shvatite da ona prati svaki vaš pokret, da prati sve što se dešava u prostoriji. Kad joj priđete zna biti uplašena, isto tako zna biti mirna i imati potrebu da je mazite, ljuta, nasmejana, šta god", priča nam Vesna Drašković, majka Danijele Kovačević.

Danijela nije svesna sveta oko sebe, ne prepoznaje ni ćerku, ni majku, ne može da komunicira... Ipak, Vesna ne gubi nadu će uspeti da pronađu novac i odvedu svoju ćerku u Nemačku na lečenje.

Dosadašnje akcije nisu bile uspešne, a novu nadu ulio je novi humanitarni broj – 1727.

"To su mali koraci ka velikom cilju. A veliki cilj je da Daca ode u Nemačku gde doktori daju velike šanse za njen oporavak", kaže Danijelina majka.

Ona tvrdi da su za njeno stanje krivi lekar koji ju je porodio dr Nenad Ćetković i njegova asistentikinja dr Zorana Belopavić, pa su protiv njih podneli tužbe za nesavesno lečenje.

Više tužilaštvo u Novom Sadu tražilo je da se ispita slučaj i da se u njegovo rešavan je uključi i Ministarstvo zdravlja, kaže advokat porodice i dodaje da se to nije dogodilo. Porodica sumnja da lekari štite jedni druge.

"Njihova odgovonorst postoji i sastoji se u nesavesnom neažurnom radu i neadekvatnom lečenju. Zamislite, dozvolili su da devojka koja je bila potpuno otvorena i spreman za porođaj bude neadekvantno tretirana i doživi sepsu, kao da živimo i dalje u XIX veku", kaže advokat Ognjen Zindović.

Protiv dr Ćetkovića je krajem prošle godine podneta još jedna prijava za nesavesno lečenje. Slađana Polić iz Temerina tvrdi da je njegovom greškom ostala bez materice i jednog jajnika.

Klinički centar u Novom Sadu je o ovom slučaju izdao saopštenje:

“Klinika za ginekologiju i akušerstvo je izvršila unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada i toka hospitalizacije pacijentkinje Kovačević Danijele… Ne može se govoriti o propustu ili previdu tima iskusnih lekara koji su učestvovali u njenom lečenju...Tok hospitalizacije pacijentkinje Polić Slađane je analiziran na stručnom lekarskom sastanku i nisu utvrđeni propusti u stručnom radu, osim komplikacije koja je pravovremeno i adekvatno zbrinuta.”

Inače novosadsko porodilište u medijima sve češće ima negativan publicitet, pa se tako u javnosti više puta pominjalo po sumnjivim smrtima novorođenčadi za koje su optuživani lekari, ali i lošem odnosu osoblja prema pacijentkinjama ili optužbama da su se bebe zarazile bakterijom ešerihije koli. Zbog praznika, u Ministarstvu zdravlja ovih dana nismo mogli da potražimo odgovor na sporna pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: