Đurić: Predsednik prati sve u Vladi

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov kabinet "pažljivo prate sve aktivnosti u Vladi".

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.12.2013.

08:43

Default images

On, međutim, nije želeo da direktno odgovori na pitanje da li su tražili da se proveri informacija da li neko od članova vlade radi protiv njenih interesa.

"Ne bih odgovaram na hipotetička pitanja", rekao je on za Jutarnji program RTS, dodajući da niko nije zainteresovaniji za to da li vlada dobro funkcioniše od kabineta i samog predsednika.

Upitan da li će predsednik Nikolić tražiti da se neko sankcioniše ako se utvrdi koji član vlade radi protiv njenih interesa, kao što je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, on je rekao da je "siguran da vlada razmatra opštu politiku zemlje u skladu sa Ustavom i zakonima i, ukoliko bude smatrala da pojedini članovi ili pojedine oblasti u politici ne ispunjavaju uslove koje je vlada sama zacrtala, da će u skladu sa tim preduzeti mere".

"Stvoreni uslovi za ZSO"

Đurić je, takođe, ocenio da su, nakon lokalnih izbora na Kosovu, stvoreni preduslovi za stvaranje Zajednice srpskih opština. On je dodao da izborni rezultati ukazuju da je odneta "istorijska pobeda".

U izjavi za Radio-televiziju Srbije, Đurić je rekao da je juče bio "veliki dan za Srbiju na Kosovu i Metohiji" i da će Građanska inicijativa "Srpska" imati jasnu većinu u svim opštinama, osim u Štrpcu, gde će takođe na vlasti biti srpski kandidati iz Srpske liberalne stranke.

Đurić je dodao da je sada važno da se svi okupe oko politike stvaranja Zajednice srpskih opština i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su stvoreni uslovi da u srpskim opštinama budu na vlasti gradonačelnici sa te liste.

Govoreći o Statutu Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da će njega pisati same opštine i dodao da je jako važno da one aktivno učestvuju u pisanju tog dokumenta, nakon što budu održane konstitutivne sednice skupština opština.

Govoreći o uticaju koji zvanični Beograd ima na pisanje tog statuta, Đurić je rekao da postoje gotovo svakodnevne konsultacije i da nema tabu tema, ali je rekao da će taj dokument doneti "oni koji treba da ga donesu".

On je odbacio navode da će Zajednica srpskih opština imati status nevladine organizacije.

"Na veliku žalost Hašima Tačija i predstavnika Prištine i na našu veliku radost, sasvim sigurno neće biti tako", rekao je on.

Komentarišući navode da neko iz Vlade Srbije radi protiv interesa zemlje, Đurić je rekao da Vlada, u skladu sa zakonom, razmatra opštu politiku i da će reagovati ukoliko bude smatrala da neko iz njenih redova ne ispunjava tu politiku.

Govoreći o sastanku koji je predsednik Tomislav Nikolić imao sa piscem Dobricom Ćosićem, Đurić je rekao da je tema tog sastanka bila obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata a ne podela Kosova i dodao da je to veoma važna tema jer o njoj diskutuju i zemlje koje su u tom sukobu imale mnogo manju ulogu od Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: