Petak, 29.11.2013.

14:14

Afera Vinogradi: Ko vrši pritisak

Član predsedništva SNS Nikola Selaković kaže da je uveren da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nema nikakve veze sa privatizacijom "Vršačkih vinograda".

Izvor: B92, Beta

Default images

Lider URS Mlađan Dinkić je prvo rekao da su iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića vršili pritisak da se Vršački vinogradi prodaju kineskoj firmi "Guan Nan"

Potom je predsednički kabinet odgovorio saopštivši da je bilo obrnuto i da je pritisak vršen iz Dinkićevog ministarskog kabineta.

Nikola Selaković ,na konferenciji za novinare SNS-a, rekao da ne može da govori o paušalnim optužbama.

"Ako postoji prostor da državni organi reaguju, uveren sam da će reagovati tako što će poštovati ustav i zakone države, ali i svoju službu", rekao je Selaković.

Mlađan Dinkić je danas precizirao da su u slučaju privatizacije "Vršačkih vinograda" pritisak vršili savetnici predsednika Nikolića i to na tadašnjeg državnog sekretara u ministarstvu ekonomije Aleksandra Ljubića, funkcionera URS-a da se potpiše ugovor sa Kinezima.

"Nije Tomislav Nikolić vršio pritisak, nego njegovi savetnici", rekao je Dinkić novinarima na stranačkoj konferenciji u Kragujevcu i dodao da je Ljubić tada dao nalog Agenciji za privatizaciju, kojim je zabranio potpisivanje ugovora.

Dinkić je dodao da je pritisak vršen, kako je rekao, uoči posete predsednika Nikolića Kini. Lider URS-a je demantovao i da je on taj koji je vršio pritisak na kabinet Nikolića, kako je ranije saopšteno iz predsednikovog kabineta.

"Da je bio dobar ugovor, mi bismo ga potpisali, ali nije i mi smo sprečili njegovo potpisivanje", istakao je Dinkić.

Iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića ranije su naveli da su ukazivali na štetnost predloga ugovora o prodaji Vršačkih vinograda kineskoj kompaniji Guan Nan, a da je iz Dinkićevog kabineta vršen pritisak da se ugovor potpiše.

Ljubić tvrdi da je, dok je bio na funkciji državnog sekretara, iz Kabineta predsednika Srbije primio nekoliko poziva koji su imali za cilj da podstaknu da se što pre potpiše ugovor sa kineskom firmom o prodaji "Vršačkih vinograda".

"U vreme dok sam bio državni sekretar i dok je bila aktuelna prodaja 'Vršačkih vinograda' iz Kabineta predsednika Srbije primio sam nekoliko telefonskih poziva u kojima je insistirano da se što pre potpiše ugovor sa kompanijom Guan Nan, sa objašnjenjem da je Kina strateški partner Republike Srbije i da nepotpisivanje može da bude loša poruka kineskim investitorima", naveo je Ljubić u pisanoj izjavi medijima.

Ljubić tvrdi da je on kao državni sekretar zaustavio potpisivanje ugovora dok se ne otklone manjkavosti u ugovoru, a kako bi se zaštitili interesi Srbije.

"O tome postoji dopis, pisano upozorenje, koje sam 8. avgusta uputio Ageniciji za privatizaciju", rekao je Ljubić, koji je, uz saopštenje, dostavio i dopis u kojem piše o manjkavostima koje, po negovom mišljenju, treba da se otklone.

Privatizacija "Vršačkih vinograda" trebalo je da se odgira krajem jula i početkom avgusta ove godine, u finišu priče o rekonstrukciji Vlade Srbije, posle koje stranka Mlađana Dinkića više nije bila u Vladi Srbije.

Poslednjih dana su se o ovom slučaju oglasili i ministar privrede Saša Radulović, kao i premijer Srbije Ivica Dačić i predstavnici kineske kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: