Subota, 23.11.2013.

15:39

Komisija za ubistva novinara i u CG

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić najavio je da će slična komisija biti formirana i u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Default images

Tako bi se istražilo ubistvo direktora lista "Dan" Duška Jovanovića kao i napadi na novinare i novinske redakcije.

Matić je, povodom 23. novembra, Međunarodnog dana protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, rekao da je pre nekoliko nedelja komisiju posetio savetnik direktora MUP-a Crne Gore, budući da je vlada te države donela odluku da formira sličnu instituciju.

"Zadatak te komisije bilo bi otkrivanja ubica novinara Duška Jovanovića ali i razrešavanje brojnih nasilnih napada na novinare i redakcije po čemu je Crna Gora prepoznatljiva. Nedavno je, kako sam informisan, održan širi sastanak predstavnika MUP-a, vlade, medija, medijskih udruženja, ali i nevladinih organizacija kako bi se inicirao ovaj proces", rekao je Matić Udruženju novinara Srbije.

Srpska komisija je, kako je rekao, ponudila savetodavnu pomoć, tako što bi podelila iskustva u formiranju radnih grupa i istražnih timova, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Direktor podgoričkog lista "Dan" Duško Jovanović ubijen je 24. maja 2004. godine ispred redakcije lista.

Za ubistvo Jovanovića Apelacioni sud Crne Gore 2009. godine pravosnažno je zbog saučesništva na 18 godina zatvora osudio Damira Mandića, dok direktni izvršilac i nalogodavac još uvek nisu otkriveni, a istraga je ponovo otvorena u septembru ove godine.

O tome dokle je stigla istraga Komisije u Srbiji, pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: