Sreda, 20.11.2013.

10:58

Obrazložio odbijanje pomilovanja

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio da je dao negativno mišljenje o molbi bivšeg šefa DB Radeta Markovića da bude pomilovan, zbog težine krivičnog dela.

Izvor: B92, Beta

Default images

Selaković je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Marković molbu za pomilovanje uputio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ali da on kao ministar pravde ima obavezu da se izjasni o tome.

"U davanju negativnog stava rukovodio sam se osuđujućom presudom za izuzetno teška krivična dela za koja je Marković osuđen", rekao je Selaković.

On je dodao da predsednik Srbije ima "suvereno pravo" da odluči da li će prihvatiti Markovićevu molbu za pomilovanje ili ne. Upitan da li postoji rok do kojeg Nikolić mora da odluči o molbi, Selaković je odgovorio da takav rok ne postoji.

Ministar pravde je pre donošenja odluke pribavio mišljenje suda i zatvora u kome Marković služi svoju kaznu. "Marković je osuđen za krivična dela koja utiču na čitavo društvo i to je jedan od razlog što sam protiv pomilovanja", kazao je Selaković.

Vesto o tome da je nekadašnji prvi čovek ozloglašene tajne služve zatražio pomilovanje od predsednika Tomislava Nikolića dolazi posle serije tekstova u medijima čiji je glavni akter upravo Radomir Marković.

Prvo se pojavila vest da u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije ima pomaka kojima se sve više steže obruč oko bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića.

Već sledećeg dana Politika je objavila informaciju da je Marković iz zatvora poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako objavi saznanja iz vremena kad je bio na čelu te službe. Marković je potom u pismuo Politici ovo napise negirao.

Ovih dana ponovo je aktuelizovana priča da je Markoviću nuđen status svedoka saradnika u zamenu da otkrije šta zna o ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Podsetimo i da je ta priča bila aktuelna i pre 4 godine.

Radomir Marković je, podsetimo, uhapšen u februaru 2001. godine zbog optužbi da je umešan u ubistvo 4 visoka funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kao i zbog falsifikovanja sluzbenih izjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: