Napad na ambasadu sa 100 kg TNT

Najmanje 23 čoveka su ubijena u dve eksplozije čija je meta bila Ambasada Irana u libanskoj prestonici Bejrutu. Grupa povezana s Al Kaidom preuzela odgovornost.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.11.2013.

09:40

Default images

Zvaničnici strahuju da će broj žrtava biti još veći, a najmanje 146 osoba je ranjeno. Među poginulima je i iranski ataše za kulturu Ebrahim Ansari.

Od eksplozija je uništeno šest objekata koji su deo ambasade. Na slikama koje su objavili državni mediji vidi se vatra, dim, ranjeni i mrtvi koji leže po ulici. Slike su užasavajuće, prenose agencije.

Pozivajući se na lokalne medije, Raša tudej prenosi da su užasavajuće slike sa ulica Bejruta posledica 100 kg eksploziva TNT, koji je bio natovaren u kombi marke "reno".

Bezbednosni izvori koji se nalaze na terenu, međutim, tvrde da su bile dve eksplozije - prvu je izazvala osoba na motoru, dok je za drugu odgovoran bombaš samoubica koji se automobilom zaleteo u kompleks ambasade. AP navodi da je ubica na motoru imao dva kilograma eskploziva, a onaj u kolima 50 kg. Svedoci tvrde da su eksplozije odjeknule u razmaku od svega minut-dva.

Kako javljaju agencije, odgovornost za napad u kvartu u kome se nalazi sedište uticajne libanske šiitske partije Hezbolah preuzela je libanska grupa povezana sa Al Kaidom, Brigada Abdulah Azam.

Poginuo iranski ataše za ulturu

Beta-AP
Vest o smrti Ansarija potvrdio je za Rojters ministar zdravlja Libana Ali Hasan Halil. "Šeik Ibrahim Ansari je ulazio u zgradu ambasade kada je eksplozija odjeknula. Teško je povređen u eksploziji i preminuo je u bolnici", navode neimenovani izvori u libanskoj vladi.

Iranski ambasador Gazanfar Rokn-Abadi je rekao da je sve osoblje koje se nalazilo u zgradi ambasade nepovređeno, a da su eksplozije prouzrokovane izvan zgrade.

"Osoblje unutar zgrade je nepovređeno", rekao je Abadi, čiju je izjavu prenela iranska agencija Mehr.

Iranska ambasada inače se nalazi u južnom predgrađu Bejruta, uporištu šiitskog pokreta i iranskog saveznika Hezbolaha.

Iran optužio Izrael, Izrael negira

Tanjug
Izraelski poslanik Cahi Hanegbi odbacio je danas tvrdnju iranskog ambasadora da Izrael stoji iza dvostruke eksplozije u Bejrutu, u kojoj su ubijena najmanje 23 čoveka, uključujući iranskog diplomatu.

Hanegbi je rekao da je smešno kada zemlja koja izvodi terorističke napade širom sveta, sada osuđuje druge. On je to izjavio nakon što je Al Džazira izvestila da "iranski ambasador u Libanu, koji je nepovređen u napadu, okrivi Izrael."
Tanjug
Hanegbi je dodao: "Nas krive za sve što se dogadja na Bliskom istoku. Nekad postoje stvari za koje preuzimamo odgovornost jer imaju veze s bezbednošću Izraela. Ali izraelska bezbednost ne dobija ništa krvoprolićem u Bejrutu ili bilo kom drugom arapskom glavnom gradu ili državi i to je rezultat napetosti u Libanu, nakon odluke Hezbolaha - ili pritiska Irana na Hezbolah- da učestvuje u naporima (sirijskog predsednika Bašara) Asada da preživi u Siriji."

"Izrael nema veze s tim napadom ili bilo kojim drugim nedavnim bombaškim napadima u Libanu", zaključio je Hanegbi iz vladajućeg konzervativnog Likuda.
Beta-AP
Današnje eksplozije su poslednje od mnogih bombaških napada u Libanu, na koji se "prelio" dvoipogodišnji konflikt u Siriji, u koji su umešani suniti i šiiti.

Sunitske pobunjeničke grupe povezane s Al-Kaidom su često osuđivale iransko vojno učešće kao i učešće libanskih šiitskih paravojnih snaga (saveznici Hezbolaha) u sirijski građanski rat, što je rezultiralo prevlašću snaga predsednika Bašara al-Asada, navela je britanska agencija.

Samo u avgustu, u bombaškim napadima, u sunitskim i šiitskim uporištima u Libanu, poginulo je najmanje 66 ljudi a smatra se da su oni bili odmazda između dveju sektaških grupa.

Južni deo Bejruta je poznat kao utočište Hezbolaha i u njemu su ove godine bile najmanje tri eksplozije za koje se okrivljuju grupe povezane sa sirijskim pobunjenicima. Veruje se da su ti napadi odmazda za učešće Hezbolaha u sirijskom građanskom ratu.

Sirijsku pobunu uglavnom predvode sunitski muslimani, koji su tamo većinsko stanovništvo i njih podržavaju suniti koji žive u Libanu. Predsednik Sirije Asad pripada manjinskoj sekti Alavita, ogranku šiitskog islama.

UN, Vašington i Moskva osudili napad u Bejrutu

Savet bezbednosti UN (SB) i generalni sekretar Svetske organizacije Ban Ki-mun su danas u odvojenim saopštenjima "najstrože osudili" samoubilački bombaški napad na iransku ambasadu u Bejrutu i pozvali Libance da se drže dalje od sukoba u Siriji.

SB je apelovao na Libance da, suočeni s pokušajima da se potkopa stabilnost njihove zemlje, očuvaju nacionalno jedinstvo, kao i na sve stranke u Libanu da se pridržavaju neutralne politike svoje zemlje.

Ban Ki-mun je upozorio da ovakvi akti nasilja pogađaju sve u Libanu i pozvao sve libanske stranke da se ponašaju uzdržano i da podržavaju institucije države, a naročito bezbednosne snage koje pokušavaju da spreče nove terorističke akte, saopštio je Farhan Hak, zamenik portparola UN.

Pored UN, napad su osudile I Sjedinjene Američke Države i Rusija, nazivajući ga besmislenim i dostojnim prezira terorističkim aktom, prenele su agencije.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Moskva odlučno osuđuje teroristički akt kod iranske ambasade u Bejrutu, u kome su poginule 23 osobe.

"Moskva odlučno osuđuje teroristički akt, čiji je cilj bilo diplomatsko predstavništvo. Oni koji su ga počinili treba da budu kažnjeni", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Izražavajući saučešće porodicama žrtava, zvanična Moskva uputila je izraze solidarnosti sa vladom i narodom Libana u suprotstavljanju terorizmu.

"Ovo što se dogodilo još jednom svedoči o neophodnosti da se uspostavi pouzdana prepreka na putu onih koji teže da nizom krvavih napada u Libanu, Siriji, Iraku i drugim zemljama Bliskog istoka i severa Afrike raspale pogubnu međukonfesionalnu netrpeljivost, pogubnu za region i njegove narode", navedeno je u saopštenju.

Američki državni sekretar Džon Keri nazvao je bombaški napad "besmislenim i dostojnim prezira", pozivajući sve strane da podrže libansku istragu.

"SAD znaju vrlo dobro cenu terorizma usmerenog na naše sopstvene diplomate širom sveta i žalimo sa iranskim narodom zbog ovog nasilnog napada za koji nema opravdanja", naveo je Keri u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: