Dačić o medijima sa OEBS-om

Predsednik Vlade Ivica Dačić istakao u razgovoru s predstavnicom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović da Srbija nastoji da unapredi medijske slobode.

Izvor: B92

Petak, 08.11.2013.

00:33

Default images

"Cilj je da osiguramo transparentnost vlasništva u medijima i sprovođenje reformi javnog medijskog servisa kroz obezbeđivanje nezavisnosti i finansijske autonomije", rekao je premijer Srbije.

"Nastojimo da eliminišemo pritiske na medije, a komisija za istraživanje ubistava novinara uveliko radi na rasvetljavanju tih slučajeva", rekao je premijer Dačić, saopšteno je iz Vlade.

On je posebno istakao težak ekonomski položaj medija koji je doveo do nekvalitetne produkcije, tabloidizacije i autocenzure.

Na sastanku je ocenjeno da treba ubrzati proces donošenja medijskih zakona u Srbiji.

Podsetimo, u Beogradu je juče počela međunarodna konferencija o medijima pod nazivom "Sloboda izražavanja i demokratija u digitalnoj eri - mogućnosti, prava, odgovornosti", koju su otvorili premijer Dačić i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, a na kojoj ministri država članica SE razgovaraju o unapređenju zaštite slobode izražavanja u Evropi.

Dačić je tada istakao da Srbija nastoji da zakonskim rešenjima i ekonomskim merama osnaži medije i vrati dostojanstvo novinarima.

Interes Srbije je da mediji budu profesionalni, a novinari uživaju potpunu zaštitu i da bez straha sa za svoju budućnost obavljaju svoj posao u interesu svoje države, poručio je Dačić.

Jagland je istakao da bez slobode izaražavanja nema demokratije i digitalno doba nije ništa promenilo, osim što Internet nudi nove mogućnosti da se političari na vlasti pozovu na još veću odgovornost.

Na trodnevnom skupu govore i komesar za ljudska prava SE Nils Muižnieks, specijalni izveštač za promociju i zaštitu slobode mišljenja UN Frank La Ru, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović i generalni direktor Evropske radiodifuzne korporacije Ingrid Deltenr la Ru.

Učesnici skupa, koji organizuju SE i Ministarstvo kulture i informisanja, razmatraju mogućnosti i prepreke slobodi izražavanja i drugih osnovnih prava i sloboda u svetlu izazova koje postavlja Internet, kao i o ulozi suštinskih medijskih standarda u demokratskim društvima u digitalnom dobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: