Poslanici:Odnosi sa Hrvatskom dobri

Predstavnici većine vladajućih, ali i opozicionih stranaka, sem DS , složili su se danas da su odnosi Srbije i Hrvatske dobri i da mogu biti bolji.

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

14:47

Default images

Poslanici su današnji dolazak hrvatskog predsednika Ive Josipovića u Beogradu ocenili kao značajnu posetu.

U poslaničkim grupama vladajućih stranaka SDPS, PUPS i NS uvereni su da se odnosi Srbije i Hrvatske mogu unaprediti i da su susreti zvaničnika prilika da se neka od otvorenih pitanja, kao što je imovina izbeglih i proteranih, njihov staž, penzije, dvojezične table u nekim gradovima Hrvatske, ali i pitanje povlačenja tužbi za genocide.

Šef poslaničkog kluba SDPS Milorad Mijatović rekao je da i privredna saradnja mora biti bolja i da Srbija na tom polju želi reciprocitet.

To znači, dodao je on, da srpsku privredu treba podsticati da nađe svoje mesto na, kako je rekao, probirljivom hrvatskom tržištu.

Mijatović smatra i da Srbija može od Hrvatske mnogo da nauči s obzirom na to da je ona već u EU.

Poslanik PUPS Momo Čolaković kaže da je značajna poseta hrvatskog predsednika Srbiji i da ta stranka podržava politiku predsednika Srbije Tomislava Nikolića koju je izneo u, kako je rekao, neformalnim susretima sa Josipovićem.

Prema njegovim rečima, ta politka bi trebalo da se potvrdi i promoviše kroz razgovore i sa drugim zvaničnicima u najboljem interesu dve države.

Čolaković veruje da će ta poseta rezultirati povlačenjem obe tužbe za genocid, ali i rešavanju problema 24.000 hrvatskih penzionera.

Ekonomska saradnja takođe može biti bolja, dodao je on i podvukao da od premijera Ivice Dačića očekuje da potencira pitanje ulaganja privrednika iz Srbije u Hrvatsku.

Poslanhik na listi SNS Miodrag Linta smatra da odnosi Srbije i Hrvatske nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu i da odnosi dve zemlje moraju biti bazirani na punom poštovanju i iskrenom pomirenju.

Da bi se do toga došlo, dodao je, moraju biti rešeni problemi, a sastanak dva predsednika je snažna poruka za obe vlade da treba da sednu za sto i počnu da ih rešavaju.

I šef demokrata Borislav Stefanović saglasan je da su odnosi Beograda i Zagreba sa godinama sve bolji, ali da se, na žalost, otvorena pitanja ne rešavaju.

„Dobro je da su posete učestalije, da su poruke pozitivne i konstruktivne, ali dogovrni mbijent Beograda i Zagreba ne donosi ni trag rešavanja problema“, rekao je Stefanović.

On smatra da dok se bar neki od preoblema na rešni neće biti ni knačajnijeg pomaka u odnosima dve države.

U DS S, međutim, imaju drugačiji stav. Poslanik te stranke Sandra Rašković Ivić kaže da su odnosi Srbije i Hrvatske odnosi dve susedne zemlje koje su u procesu pomirenja, da je to dugotrajan proces koji ide na uštrb Srbije.

Ona takođe ne vidi razlog zbog kojeg se predsednik Hrvatske danas obraća poslanicima, pošto „goruća pitanja nisu rešena“. Rašković Ivić smatra i da Srbija ne treba da povlači tužbu za genocid protiv Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: