Dačić: O NATO će se izjasniti narod

Premijer Dačić kaže da Srbija ne želi da bude deo nijednog vojnog bloka i dodao da će se narod izjasniti ako nekada bude postavljeno pitanje o članstvu u NATO.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

13:25

Default images

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom češke diplomatije Janom Kohoutom na pitanje novinara vezano za mogućnost da Srbija eventualno uđe u NATO pre članstva u EU, kao što su to učinile Čečka i Hrvatska, odgovorio:

"Srbija ima princip vojne neutralnosti. O tome će se, ako nekada bude postavljeno to pitanje, narod izjasniti na referendumu, ali to nije uslov za ulazak u Evropsku uniju".

Premijer je naglasio da Srbija ne želi da bude deo nijednog vojnog bloka, jer ima loše iskustvo sa njima, ali da to ne znači da ne želi dobre odnose sa NATO-om i traženje zajedničkih interesa kao što je održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti na Kosovu.

Kohout je istakao da Češka uvek podržava volju srpskog naroda i da će, ukoliko Srbija odluči da uđe u NATO, dati podršku takvoj odluci.

"Mi imamo jako dobru vojnu saradnju, postoji interes Srbije u Višegradskom dogovoru, tu je i Partnerstvo za mir, a što se tiče ulaska u NATO to je sasvim drugo pitanje i to su dva odvojena puta", kazao je Kohout.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: