Njujork tajms o Stros-Kanu i Srbiji

Dominik Stros-Kan, bivši šef MMF, "sada ponovo pravi zaokret u karijeri", ovog puta kao savetnik srpske vlade, piše "Njujork tajms".

Izvor: B92

Utorak, 17.09.2013.

11:48

Default images

List navodi da je Stros-Kan, karijere uzdrmane zbog seks skandala, "još jednom sebe nanovo izumeo"i da će danas biti predstavljen u srpskoj prestonici.

"Vicepremijer Aleksandar Vučić rekao je telefonom iz Beograda da će Stros-Kanove dužnosti uključivati pomoć u restrukturiranju velikog spoljnog duga zemlje, privlačenju stranih investicija i održavanju odnosa sa MMF", piše list.

Takođe, Vučić je za list rekao i da će Stros-Kan raditi "pro bono" u prva tri meseca.

List u ponedeljak nije uspeo da dobije komentar od Stros-Kana, ali ističe da je nedavno bivši prvi čovek MMF-a za ruski kanal "Rusija 24" izjavio da je politička karijera iza njega i da radi kao savetnik za velike kompanije, između ostalog, u Rusiji, Africi i Latinskoj Americi.

"Politika je za mene ostala u prošlosti", rekao je tada on.

"Njujork tajms" navodi da je Srbija nedavno dobila odobrenje da otvori pregovore sa Evorpskom unijom i da se zemlja trudi da povrati međunarodni ugled nakon "krvavih ratova na Balkanu devedesetih".

Takođe, list piše i o optužbama za skandale na račun Stros-Kana, kao i o činjenici da neki stručnjaci u Srbiji postavljaju pitanje da li je zbog toga Stros-Kanov izbor pravi, navodeći kao primer izjavu Vesne Pešić da "Srbija ima dobre ekonomiste i da ga ona lično zbog optužbi ne bi odabrala".

Na drugoj strani njujorški list piše i da Vučić brani odluku rečima da Stros-Kanov privatni život nema veze sa njegovim ekonomskim znanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: