Društvo zakazalo u radu s decom

Poverenica Nevena Petrušić ocenjuje da napad maloletnika na profesora u Novom Sadu pokazuje koliko su škole, roditelji i društvo zakazali u radu s decom.

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2013.

15:06

Default images

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti apelovala je na Ministarstvo prosvete da hitno postupi po preporuci koju je uputila pre dve godine, a u kojoj se traži da se iz nastavnih materijala i prakse eleminišu sadržaji koji promovišu stereotipe, predrasude i direktno su diskriminatorni, jer će se, kako smatra, u protivnom, slični događaji ponavljati.

Poverenica je u saopštenju navela da je "napad na (profesora) Janeša motivisan mržnjom i da činjenica da deca tog uzrasta iskazuju homofobne stavove i ispoljavaju nasilje svojevrsni pokazatelj stanja svesti društva koje odbija da prihvati i uvaži različitost ljudskih identiteta i pokazuje nizak nivo tolerancije prema seksualnim i drugim manjinama".

Uzroci takvog stanja su, smatra Petrušićeva, autoritarni i patrijarhalni sistem vrednosti, u kojem nema mesta za druge i drugačije, diskriminatorni sadržaji u đačkim udžbenicima i sveukupni nemar obrazovnih ustanova i društva u promovisanju kulture ljudskih prava, nediskriminacije i nenasilja.

Ona je dodala da je potrebno da se, adekvatnom reakcijom nadležnih organa, deci koja su učestvovala u napadu, ali i svoj ostaloj deci, pošalje jasna poruka da je njihovo ponašanje protivzakonito i neprihvatljivo.

Policijska uprava Novi Sad saopštila je juče da je Novosađanin I. J. (33) prijavio da ga je na Bulevaru Jaše Tomića napala grupa nepoznatih osoba i zadala mu više udaraca.

Profesor Janeš je, nakon ukazane lekarske pomoći, pušten na kućno lečenje, sa povredama glave, na kojoj ima hematome, slomljenim nosom, zatim ima i povrede po telu od šutiranja, popucale kapilare po telu i licu, kao i problem s vidom.

On je pojedinim medijima ispričao da su mu te večeri prišli dečaci, nekoliko njih, starosti između 12 i 15 godina, i pitali ga koliko je sati, a da su ga, kada im je odgovorio, pitali da li zna "nekog pedera". Kada je rekao da ne zna, napali su ga uz povike: "Ti si peder", šutirali ga i udarali sve dok mu nisu naneli teške telesne povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: