Iran i Kina podržale predlog Rusije

Iran i Kina su pozdravile inicijativu Rusije da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.09.2013.

09:25

Default images

"Iran pozdravlja inicijativu Rusije, čiji je cilj da se spreči vojna intervencija protiv Sirije", rekla je portparolka ministarstva Marzijeh Afgam. Ona je kazala da Iran želi da region bude oslobođen oružja za masovno uništenje.

"Takvi napori treba da za cilj imaju i hemijsko oružje, kojim raspolažu sirijske pobunjeničke grupe", rekla je Marzijeh Afgam.

Kina takođe podržava predlog Rusija, saopštiolo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova izneo je kinesku podršku ruskom predlogu Sirije na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da se delegacija sirijske opozicije nalazi u poseti Kini, preneo je Rojters.

SAD napominju, kako bi pridobile Kinu za vojnu intervenciju u Siriji, da bi ta akcija odvratila Severnu Koreju od upotrebe hemijskog naoružanja, čime bi se uklonila pretnja u susedstvu Pekinga.

Podsekretar za odbrambenu politiku Džejms Miler, koji se nalazi u poseti Kini, kako prenosi AP, rekao je da bi intervencija protiv sirijskih snaga podstakla pridržavanje medjunarodnih normi o zabrani korišćenja hemijskog naoružanja.

Miler je rekao da bi smanjenje praga u vezi korišćenja hemijskog naoružanja moglo dovesti američke trupe u opasnost i predstavlja pretnju bezbednosti Kine i celog sveta.

„Ukazao sam na masivno skladište hemijskog naoružanja koje poseduje Severna Koreja, kao i da ne želimo da živimo u svetu u kojem Severna Koreja može osetiti da je prag za korišćenje hemijskog naoružanja smanjen“, rekao je Miler novinarima posle sastanka zamenikom šefa kineske vojske Vang Guanzongom.

On je dodao da je u interesu Kine da se odgovori na upotrebu hemijskog naoružanja od strane snaga Bašar al Asada.

Predsednik SAD Barak Obama sinoć je pozdravio predlog Rusije i dodao da će u slučaju da sirijsko hemijsko oružje zaista bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu, pripreme za vojnu intervenciju na Siriju biti barem odložene na neko vreme.

Za razliku od SAD, koje za upotrebu hemijskog oružja optužuju sirijski režim, Teheran tvrdi da su to učinile "terorističke grupe" u Siriji.

Glasanje u američkom Senatu o mogućim vojnim udarima na Siriju bilo je planirano za juče, ali je odloženo dok se ne završe razgovori o predlogu Rusije.

Prema podacima francuskih obaveštajnih službi, Sirija poseduje više od 1.000 tona hemijskog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: