Vrh bezbednosti SAD o Siriji

Državni sekretar Džon Keri i visoki zvaničnici državne bezbednosti SAD održaće sastanak o Siriji sa demokratskim kokusom i Republikanskom konferencijom Senata.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

17:24

Default images

Razgovori će biti održani u okviru "konsultacija u administraciji vezanih za upotrebu hemijskog oružja od strane Asadovog režima, u Siriji, 21. avgusta", dodao je ovaj zvaničnik iz Bele kuće.

Direktor Nacionalne bezbednosne službe Džejms Klaper i savetnica predsednika Baraka Obame za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, kao i šef Generalštaba admiral Džejms Vinfeld, prisustvovaće sastanku, preneo je Rojters.

Obamini najviši saradnici na sastanku će izneti dokaze o korišćenju hemijskoh oružja prošle nedelje u napadima u Damasku, u kojima je, kako tvrdi Bela kuća, poginulo najmanje 1.400 ljudi.

Američki predsednik ima široka zakonska ovlašćenja da pokrene vojnu akciju. Iako je rekao da o tome još nije doneo konačnu odluku, Obama je dodao da SAD moraju da učine nešto da pokažu da je sirijski režim odgovoran za napad.

Američki poslanici, međutim, traže dodatne informacije o Obaminim namerama u Siriji, a mnogi od njih rezervisani su kad su u pitanju troškovi i posledice eventualnih napada.

Poziv za razgovore sa senatorima usledio je danas pošto je Bela kuća objavila izveštaj u kojem je navela da ima "prilično jaka uverenja" da je sirijski režim u napadu u predgrađu Damaska prošle nedelje, koristio hemijsko oružje.

Izveštaj Bele kuće sadrži nekoliko ključnih tačaka, koje se odnose na broj žrtava u napadu 21. avgusta, odgovornost za izvršenje tog napada, izvore na osnovu kojih su procene donete, kao i podatke o prethodnim napadima.

Inspektori Bele kuće ocenili su da je u napadu u ranim jutarnjim satima, 21. avgusta, na najmanje 12 lokacija u blizini Damaska, ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila deca.

Istovremeno, Keri je rekao da "višestruki obaveštajni podaci" ukazuju na to da je sirijska vlada izvršila hemijski napad i da je Asad taj koji "donosi konačne odluke".

Neki pripadnici Kongresa su podržali ograničene raketne napade, istovremeno tražeći od administracije transparentnost. Ali prema rezultatima najnovije ankete, 50 odsto Amerikanaca je protiv američke intervencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: