Nemačka neće učestvovati u napadu

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele odbacio je danas mogućnost da Nemačka učestvuje u eventualnom vojnom udaru na Siriju.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 30.08.2013.

12:35

Default images

Vestervele je za list "Noje osnabriker cajtung" rekao da vojna akcija nije od Nemačke ni zatražena, niti je ta zemlja razmatra.

"Zalažemo se da Savet bezbednosti UN iznađe zajedničku poziciju i da inspektori UN okončaju rad što pre", kazao je Vestervele.

Nemački ministar je ovu izjavu dao za sutrašnje izdanje ovog lista, koji je njen deo objavio danas, prenela je agencija Frans pres.

Nemačka vlada je saopštila je da ne razmatra učešće u vojnoj intervenciji protiv Sirije, kao i da njeni međunarodni partneri nisu to tražili od nje.

"Nije bilo nikakvih zahteva za pružanje vojne podrške. Vlada ovo nikada nije razmatrala", kazao je novinarima portparol nemačke kancelarke Štefen Sajbert.

Zvanični Berlin apelovao je na međunarodnu zajednicu da zauzme "jasan stav" povodom navoda da je režim predsednika Bašara el Asada upotrebio hemijsko oružje u borbi protiv pobunjenika.

Međunarodna zajednica optužila je Asada da stoji iza napada kod Damaska 21. avgusta, kada je poginulo više od 350 ljudi, a ove navode trenutno ispituju stručnjaci UN.

"Ne želim da se bavim spekulacijama šta bi trebalo da bude tačan međunarodni odgovor na ovaj zločin. To treba da ramotri Savet bezbednosti UN", kazao je Sajbert.

Uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj, koji su zakazani za 22. septembar, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina birača protivi učešću u vojnom udaru protiv Sirije.

Kandidat opozicije za mesto kancelara Per Štajnbrik izrazio je danas protivljenje vojnoj intervenciji i založio se za političko rešenje sirijske krize, rekavši da sila "ne može da zaštiti ljude u Siriji".

Berlin je ranije izašao sa stavom da će podržati "posledice" protiv sirijskog režima ukoliko inspektori UN koji na terenu sprovode istragu utvrde da su tačne tvrdnje sirijske opozicije da je režim upotrebio hemijsko oružje u napadu na predgrađa Damaska 21. avgusta, ali nije precizirao kakve bi to "posledice" bile.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin juče su se složili da je neophodno da SB UN najpre prouči izveštaj stručnjaka UN o napadu u Damasku.

Vašington je ranije saopštio da radi na formiranju međunarodne koalicije koja bi preduzela zajedničku akciju u Siriji kao odgovor na navode sirijske opozcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

15 h

Podeli: