Obama razočaran, ali dolazi na G20

Predsednik SAD Barak Obama je potvrdio da će na jesen prisustvovati samitu G20 u Rusiji ali dodaje da je razočaran što je Rusija odobrila azil Edvardu Snoudenu.

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

08:12

Default images

Gostujući u emisiji Džeja Lenoa na televiziji NBC Obama je rekao da Moskva ponekada "odluta mentalno" u hladni rat, iako sarađuje u nekim pitanjima sa SAD.

Obama nije pominjao da li će da se sastane odvojeno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dok je u Rusiji. Posle odobravanja azila Snoudenu, postoje spekulacije da do tog susreta neće doći, a Bela kuća je objavila da se i dalje razmatra da li će se taj susret odigrati.

Ministri odbrane i spoljnih poslava SAD i Rusije sastaće se u petak u Vašingtonu, gde će pokrenuti mnoge teme, od slučaja odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena do sirijske krize.

Visoki funkcioneri Amerike i Rusije će tokom sastanka 2+2 razmotriti i situaciju u Avganistanu i Iranu.

Takođe, očekuje se i da bude reči o najavljenom samitu predsednika Baraka Obame i Vladimira Putina, posle zahlađenja odnosa zbog afere Snouden.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će se govoriti i o programu nuklearnog razoružanja dve zemlje.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Segej Riabkov rekao je da očekuje intenzivnu diskusiju, jer su otvorena kontroverzna i teška pitanja.

Zvanični Vašington je nagovestio da bi septemarski samit dva predsednika mogao biti otkazan zbog odluke Rusije da pruži utočište Snoudenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: