Stižu ruski avioni protiv požara

Ruske letilice za gašenje požara - avion i helikopter trebalo bi iz preventivnih razlog da stignu krajem jula.

Izvor: B92

Subota, 20.07.2013.

15:09

Default images

One će biti smeštene u Nišu, u srpsko-ruskom humanitarnom centru.

"Očekujemo da te dve letilice stignu 29. ili 30. jula", rekao je danas Tanjugu načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

On je istakao i da će pomoć kolega biti veoma dragocena u slučaju eventualnih požara većih razmera dodavši da Srbija, ukoliko bude potrebno moći da računa i na dodatnu pomoć iz Rusije.

Marić je podsetio da su ruske letilice i prethodnih godina pomagale pripadnicima Sektora za vanredne situacije u gašenju požara u Srbiji.

Srbija ovo leto, kao i prošle godine, očekuje sa tri helikoptera i tri poljoprivredna aviona.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je prethodno da Rusija šalje avion "Be-200" u Srbiju da pomogne u borbi protiv požara, preneo je "Glas Rusije".

Navodi se i da je Srbija zatražila od Rusije da joj pošalje protivpožarni helikopter i podseća da je pre godinu dana Rusija poslala u Srbiju nekoliko aviona za borbu protiv požara.

Marić je juče rekao Tanjugu da u protekla dva meseca u Srbiji nije porastao broj požara, jer u junu i julu nije bilo visokih temperatura vazduha i zbog dosta padavina, ali da je od 2007. do 2012. broj požara rastao za 10 do 15 odsto.

"Prema prognozi, ovo leto biće za nijansu svežije nego leta u prethodne dve godine, ali imajući u vidu da je naših građana jako niska svest, kada je reč o toj bezbednosnoj kulturi, za nas to praktično ne mora da znači ništa", ocenio je Marić.

Predstoji period avgust - septembar, koji će biti najkritičniji, jer se tada očekuje porast temperature i prema najavi meteorologa toplotni talas u avgustu i veoma toplo vreme u septembru, upozorio je Marić.

"Moramo da budemo u narednih par meseci jako na oprezu, da sve naše kapacitete, kadrovske i tehničke, držimo u stanju pripravnosti", naglasio je Marić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a je rekao da su najčešći uzroci požara nemar i nepažnja i da je "požar zbog toga rizik broj jedan u Srbiji". Marić je savetovao, pre svega poljoprivrednicima, da ne pale vatru na otvorenom prostoru, jer je to veoma opasno zbog mogućnosti velike štete, a ne donosi praktično nikakvu korist.

On je poručio sugrađanima koji borave u planinskim predelima da vode računa da ne pale vatru i da, ukoliko to rade, rade na organizovan način pod kontrolom, da se ne bi ponavljale scene požara iz avgusta prošle godine.

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu namenjen za brzo reagovanje u slučaju požara, poplava i zemljotresa, je zvanično počeo sa radom krajm aprila prošle godine potpisivanjem međuvladinog sporazuma.

Početak rada centra omogućen je međuvladinim sporazumom i utvrđivanjem Statuta koji su potpisali tadašnji zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Vladimir Pučkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: