"Nisam čula primedbe na moj rad"

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nije čula primedbe članova Vlade Srbije na njen rad u vođenju zdravstvene politike.

Izvor: Beta, Politika

Četvrtak, 11.07.2013.

23:13

Default images

Ministarka je izjavila da nema informacije da će u tom resoru doći do promena prilikom predstojeće rekonstrukcije Vlade.

"Ministarstvo zdravlja pripada građanima Srbije, a ne strankama, pa je svejedno ko je na čelu tog ministarstva. Bitno je da je kompetentan i odgovoran čovek koji zdravstvenu politiku zaista u ovim teškim vremenima sa saradnicima može da izgura na najbolji način", rekla je Đukić-Dejanović u intervjuu za Politiku.

Ona je ocenila da građani Srbije ne vide ministra zdravlja kao partijsku ličnost već kao najodgovorniju osobu za zdravstvene probleme.

"Meni je najbitnije kako me građani ocenjuju", rekla je ona.

Ministarka je dodala da se ne oseća kompetentnom da vodi ministarstvo sporta ili kulture, o kojima se špekuliše u medijima, i da ne bi mogla da bude kandidat za ministarstvo u kojem nema stručno obrazovanje ili životnu zainteresovanost.

Ministarka zdravlja smatra da je zdravstveni sistem danas uređeniji, u odnosu od pre godinu dana kad je stupila na dužnost, i to u "onim segmentima koji više znače na duže staze nego što sam pacijent trenutno oseća veći boljitak".

Kao uspehe, Ðukić-Dejanović je navela planiranje centralizovane javne nabavke, izjednačavanje privatnih i državnih apoteka, kao i deblokiranje sume novca koja stoji od 2008, a namenjena je rekonstrukciji četiri klinička centra.

"Tačno je da se izdvaja 260 evra po glavi stanovnika za zdravstvo. Ali svako od nas uđe u apoteku i kupi lek bez recepta, ide kod privatnog lekara...Kada se sve sabere to je mnogo više. Zbog toga smo uspostavili nacionalni zdravstveni račun, da bismo imali uvid u sve finansijske troškove. To će nam dati mogućnost da planiramo sve na adekvatniji način", zaključila je Ðukić-Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

181 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: