Sreda, 03.07.2013.

20:49

SAD evakuišu diplomate iz Egipta

Američki Stejt department naredio je svim svojim diplomatama i njihovim porodicama iz ambasade u Kairu, sem najneophodnijeg osoblja, da napuste Egipat.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Oni strahuju od mogućeg nasilja nakon svrgavanja sa vlasti predsednika te zemlje Mohameda Morsija.

Kako prenose agencije, još nije jasno da li će evakuacija da se obavi komercijalnim letovima ili će biti poslat neki brod po američke diplomate.

Prethodno je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla da SAD ne mogu da potvrde da je u Egiptu u toku vojni udar, istakavši da je stranje i dalje nestabilno i da je Amerika veoma zabrinuta zbog razvoja situacije.

CNN je javio da predsednik SAD održava sastanak sa najvišim predstavnicima svoje administracije u vezi sa poslednjim događajima u Egiptu.

Egipatska vojska obavestila je Morsija da on više nije predsednik, suspendovavši ustav, pri čemu su sazvani prevremeni izvori.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda.

Pentagon je danas obelodanio da je ministar odbrane SAD Čak Hejgel dva puta u poslednjih nedelju dana razgovarao sa egipatskim ministrom odbrane, generalom Abdel-Fatahom el-Sisijem, a poslednji put u utorak.

Sekretar za štampu Pentagona Džordž Litl je rekao da su američki zvaničnici na raznim nivoima vlasti vrlo jasno poručili da SAD podržavaju demokratske procese u Egiptu i da se nadaju da se napetost može prevazići mirnim putem.

Egipatska vojska je danas popodne izašla na ulice i uspostavila kontrolu nad ključnim institucijama u zemlji, "uoči gotovo izvesne akcije za svrgavanje predsednika Mohameda Morsija" - piše agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: