Pružni prelazi - mora za vozače

Mnogi pružni prelazi u Srbiji su loše obezbeđeni, na mnogima ne radi signalizacija, a u mestu Ratkovo u Vojvodini ne radi ni rampa.

Izvor: B92

Subota, 29.06.2013.

17:41

Default images

Ekipa TV B92 je u Vojvodini, na pružnom prelazu kod sela Ratkovo, zabeležila je situciju u kojoj je neseća izbegnuta samo velikom pribranošću učesnika u saobraćaju.

Rampa ni u jednom trenutku nije bila spuštena iako upravo ona najavljuje prolazak voza. Vozači su znak STOP shvatili ozbiljno, pogotovo oni koji često prolaze kroz selo Ratkovo i znaju da moraju biti oprezniji nego ikad.

Nadležni za ovaj prelaz priznaju problem i kažu da ga rešavaju u hodu. To znači da se mašinovođi izdaju opšti nalog koji se odnosi na neispravnu signalizaciju i naredba da se voz pre prelaza mora zaustaviti. Pitanje je koliko je ovo nužno rešenje bezbedno.

"To nije bezbedno, ali mi to sa naše strane moramo da uradimo, moramo obaveštavati svo vozno osoblje, i teretnih i putničkih vozova. Što se tiče tog putnog prelaza, jako su česti kvarovi, trebalo bi tu da se dodatno povede računa", rekao je Rade Zagajčan, šef stanice u Odžacima.

Na istom prelazu, mnogi vozači se "kockaju" u štra se uverila i naša ekipa. Opasnost uvek postoji, pa čak i kada je signalizacija potpuno ispravna. Samo jedan od problema srpske železnice je zastarelost mehanizama, dok ništa manje važne nisu krađe svega na pruzi i oko nje što se može potom prodati.

"Problem je isto rad na ekstremnim temperaturama, problem je sa održavanjem i adekvatnim delovima, problem je kada dođe do uticaja trećih lica, odnosno krađa... To nisu redovni sistemi zamene - ako se nešto ukrade, to nije samo doći i zameniti već mora da se proveri ceo sistem", kaže Ilija Tanaskov, profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Svaka potencijalna nesreća u budućnosti, pored našeg opreza, može biti sprečena samo investicijama. Poslednja velika investicija, u vrednosti od oko 150 miliona dinara, bila je pre nekoliko godina, a nakon toga je broj nesreća prepolovljen.

Do nekog narednog ulaganja, na jednom delu koloseka kod Odžaka postojaće nešto što je odavno moglo biti u muzeju - nekoliko metara pruge koji datiraju još iz vremena Marije Terezije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: