Kosovo je ratifikovalo sporazum

Privedeno 68 pristalica pokreta "Samoopredeljenje", koji se protive ratifikaciji briselskog sporazuma, koji je Skupština Kosova danas ipak ratifikovala.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 27.06.2013.

10:08

Default images

"Kosovo je upravo ratifikovalo sporazum sa Srbijom. Dve trećine poslanika glasalo je za ratifikaciju", navela je kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku na svom nalogu na Tviteru.

Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine parafirali su 19. aprila u Briselu premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, a vlade su ga potom odobrile.

Aljbin Kurti je na sednici izjavio da je ovo štetan sporazum, koji Srbiji daje kontrolu nad severom.

“Pozvao bih međunarodnu zajednicu, da ne podrzavaju Samoopredeljenje, to nije potrebno, potrebno je samo da kazete istinu o ovim kriminalcima”, kauao je Kurti.

Pristalice pokreta Samoopredeljenje blokirale su ranije danas prilaze Skupštini Kosova zbog čega je bila u prekidu sednica na kojoj se očekuje ratifikacija sporazuma u Briselu.

Skupština Kosova je nakon polučasovne pauze nastavila rad uvodnim izlaganjem premijera Kosova o predlogu Zakona o ratifikaciji briselskog sporazuma, dok više stotina aktivista pokreta Samoopredeljenje i dalje nastavlja protest pred Skupštinom i Vladom Kosova.

Pristalice pokreta Samoopredeljenje pokušali su od jutros da blokiraju sve prilaze Skupštini Kosova i poslanicima onemuguće ulazak u skupštinu, kako bi onemogućili da danas razmatraju i ratifikuju sporazum sa Beogradom. Ovakve aktivnosti pokret Samoopredelenje je najavio pre nekoliko dana ističući da će van skupštine ali i poslanici unutar skupštineske sale protestovati kada se bude razmatrao predlog zakona o ratifikaciji sporazuma.

Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić objavio na svom Fejsbuk profilu da su pristalice Samoopredeljenja fizički nasrnuli na neke od poslanika Skupštine Kosova. Miletić je kazao da su pristalice Samoopredeljenja prilikom ulaska poslanika počupale za kosu njegovu koleginicu Jelenu Bontić.

On je ranije Tanjugu rekao da su pristalice Samoopredeljenja blokirale sve ulaze u Skupštinu Kosova i da je i on među onima kojima je jutros onemogućen ulazak u zgradu

Ovakve aktivnosti pokret Samoopredelenje je najavio pre nekoliko dana ističući da će van Skupštine, ali i poslanici unutar skupštinske sale protestovati kada se bude razmatrao predlog zakona o ratifikaciji sporazuma.

Predsednik Skupštine Jakup Krasnići je dao polučasovnu pauzu kako bi se stvorili uslovi da na sednicu dodju i poslanici kojima je to aktivnostima Samoopredelenja onemogućeno.

Kosovski premijer Hašim Tači je na jučerašnjem sastanku članova Vlade Kosova izneo ubedjenje da će poslanici usvojiti Zakon za ratifikaciju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Lider Pokret "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare pre dva dana izjavio da premijer Tači, zajedno sa Demokratskom partijom Kosova, insistira da se po svaku cenu ratifikuje Sporazum kako bi podelio odgovornost sa ostalim strankama.

On je ponovio svoj stav da su Tači i njegova Vlada umešani u korupciju i organizovani kriminal, ističhući da takva Vlada nikako ne bi trebala da govori i donosi odluke u ime Kosova i pozvao je da se njihovim današnjim demonstracijama svi priključe.

“Ratificiranje sporazuma se sastoji od 15 tačaka koje će regulisati važna pitanja odnosa Kosova I Srbije. Sporazum obezbeđuje plan implementacije, detalje da će na primer do 15. jula 2013. Srbija ukinuti sve paralelne strukture. Kao što znamo, Srbija je odlučila da zaustavi finansiranje ovih struktura. Sporazum obezbeđuje da će Policija Kosova biti jedini policijski autoritet na severu Kosova, a i komandir je takođe izabran” kazao je premijer Kosova Hašim Tači.

Prištinska policija počela je da hapsi demonstrante, tokom današnjeg protesta pristalica pokreta Samoopredeljenje, koji su pokušavali da blokiraju prilaze Skupštini Kosova i poslanicima onemoguće razmatranje i ratifikaciju sporazuma s Beogradom, a u neredima ima povređenih, preneo je radio "Slobodna Evropa".

Prema policijskim izvorima, tokom prepodneva, uhapšeno je 30 ljudi, a Samoopredeljenje navodi da je broj uhapšenih do 13 časova premašio 50.

Jedan broj poslanika opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" koji je ranije danas uspeo da uđe u skupštinsku salu dok je ministar inostranih poslova Enver Hodžaj za skupštinskom govornicom zatražio da se preduzmu sve mere da demonstranti ne ometaju dolazak na sednicu poslanika i ministara, je silom sprečio zasedanje Skupštine Kosova o predlogu zakona o ratifikaciji briselskog sporazuma sa Srbijom.

Poslanici opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje", na čelu s predsednikom te organizacije, Aljbinom Kurtijem, u plenarnoj sali su isčupali mikrofon koji je bio u stolu pred predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem kada je on objavio da je na sednici 101 poslanik.

Oni su rekli da neće dozvoliti glasanje o ratifikaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Predsednik Skupštine je objavio desetominutnu pauzu, ali sednica nije nastavljena.

Krasnići je pre prekida kritikovao ponašanje poslanika "Samoopredeljenja" kao nedemokratsko.

Poslanici "Samoopredeljenja" su tada razvili zastavu Kosova na kojoj su dopisali "Hašimovo Kosovo" - Hašima Tačija, premijera.

Ambasada SAD i kosovska Vlada osudile ponašanje "Samoopredeljenja"

Kosovska vlada osudila je današnji pokušaj aktivista pokreta Samoopredeljenje da blokira dolazak poslanika na sednicu Skupštine, ambasadorke SAD na Kosovu i drugih međunarodnih predstavnika da učestvuju na sednici na kojoj je na dnevnom redu bila ratifikacija briselskog sporazuma.

Vlada izražava žaljenje zbog, kako navodi, nasilnih dela aktivista Samoopredeljenja prema poslanicima, američkoj ambasadorki i drugim međunarodnim predstavnicima i protivi se pokušajima Samoopredeljenja da nasilje uvuče i u institucije.

Vlada je istovremeno izrazila zahvalnost poslanicima kosovske skupštine koji su ubedljivom većinom izglasali ratifikaciju briselskog sporazuma.

I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini osudila je ranije danas ponašanje aktivista i poslanika Skupštine Kosova iz pokreta Samoopredeljenje.

"Ranije ovog jutra, ambasadorku Džejkobson i osoblje američke ambasade su demonstranti ''Samoopredeljenja'' fizički okružili prilikom pokušaja da uđu u zgradu Skupštine na zakazanu redovnu skupštinu. Nekoliko drugih članova skupštine su takođe napadnuti dok su pokušavali da uđu u zgradu", kaže se u saopštenju američke ambasade.

U saopštenju se ističe da su predstavnici ambasade SAD nekoliko puta kazali svim vođama, a posebno vođama ''Samoopredeljenja'', da SAD poštuje građansko pravo na slobodu govora i izražavanja i da osuđuje upotrebu nasilne taktike u opstruiranju demokratskog procesa.

"Sloboda govora ne zna za pravo zabrane kretanja drugima. Kontinuirano oslanjanje "Samoopredeljenja" na upotrebu nasilne taktike umanjuje Kosovsku reputaciju rastuće demokratije", kaže se u saopštenju i ističe da ambasadorka Džejkobson prisustvuje današnjoj raspravi na osnovu zvaničnog poziva Skupštine Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: