28. jun - dan za pravo i pravdu

Nikolić, Dačić i Vučić eksplicitno su poručili administraciji EU i vlastima Nemačke da Srbija zaslužuje istorijsku šansu i da 28. juna očekuju pravičnu odluku.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

16:33

Default images

"Uveren sam da će pravo i pravda prevagnuti 28. juna, da će EU pružiti istorijsku šansu Srbiji i srpskom narodu da živi dostojanstveno u okviru svoje evropske porodice. Mi više nećemo da stojimo sa strane i posmatramo svoj život. Odlučni smo da uzmemo svoju sudbinu u svoje ruke, i krenemo napred...", poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je precizirao da Srbija od Nemačke očekuje da svojom odlukom pokaže da se nedvosmisleno zalaže za pomirenje, mir i stabilnost u regionu.

Nikolić je, u susret odluci nemačkog Bundestaga, koji će se o pitanju nastavka evrointegracija Srbije izjasniti samo dan uoči sednice Saveta EU, istakao da se nada da Beograd neće dobiti poruku da "ne postoje pravda, istina i moral, već samo interes", i da neće dobiti samo tapšanje po ramenu.

"Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo. Ako nam ne ostave tu mogućnost, ako nas suoče sa izborom da idemo težim putem, mi druge nemamo, nastavićemo ponosno da idemo dalje. Trebaće nam više vremena, više snage i odricanja, ali, kao uvek u istoriji, pravda i istina su na našoj strani i mi ćemo uspeti", poručio je predsednik. I premijer Ivica Dačić je danas istakao da nema nijednog opravdanog razloga da se odlaže odluka o početku pregovora Srbije sa EU, i da bi svaka odluka u Briselu koja bi podrazumevala neko novo merenje "prolaznog vremena" bilo razočaranje za Beograd.

On je naveo da je za Srbiju neprihvatljivo da se ponovo odlučuje o datumu u decembru pre nego što se otvore pregovori, što je jedna od mogućnosti koje se pominju u diplomatskim krugovima, jer u tom slučaju to nije donošenje pozitivne odluke.

"Nije dovoljno što imamo teškoće u implementaciji (briselskog sporazuma), nego treba da još razmišljamo da li će Savet EU u decembru da donese odluku ili će imati opet nekih pitanja", kazao je premijer Dačić i objasnio da kraj ove sednice i test kredibiliteta EU.

Dačić je istakao da nema nijednog opravdanog razloga da bilo ko sumnja u opredeljenost Srbije da će primeniti ono što je sa Prištinom dogovoreno u Briselu.

Vicepremijer Aleksandar Vučić poručio je da je potpuno uveren da će, uprkos konradiktornim vestima, Srbija u petak dobiti datum početka pristupnih pregovora sa EU, bez dodatne sednice Evropskog saveta u decembru i dodatnih uslovljavanja i provera.

"Ako pogrešim, ja ću svoju grešku da priznam, ali ta greška neće biti proizvod lošeg rada Srbije ili manjeg angažovanja i energije koju je Srbija uložila, već proizvod nečije političke volje koja sa rezultatima koje smo mi postigli nema nikakve veze", izjavio je Vučić.

Vučić je istakao da očekuje veoma dobre vesti za Srbiju, ali da loše, ukoliko ih bude, neće kvalifikovati kao dobre da bismo imali razlog da nešto slavimo.

"Za razliku od drugih ljudi i mnogih političara, ja ne volim da obmanjujem bilo koga, a ponajmanje želim da obmanjujem naš narod", istakao je Vučić.

On je rekao da bi onima koji bi možda da dodatno uslovljavaju odredjivanje datuma početka pregovora bilo veoma teško da objasne šta to Srbija nije učinila.

"Na dva foruma je juče glasanje bilo 26 prema jedan, što znači da Srbija nije sama. Ja sam uveren da će i naši nemački prijatelji na najbolji mogući način razumeti tu poruku i sve ono što smo uradili i da će prekosutra u Bundstagu doneti odluku koja će biti pravična pre svega", rekao je Vučić.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU na današnjem sastanku u Luksemburgu nisu doneli odluka o određivanju datuma za početka pregovora Srbije o članstvu u EU već će tu odluku prepustiti Evropskom savetu - šefovima država i vlada EU koji se u Briselu sastaju u četvrtak i petak.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele otišao je iz Luksemburga za Berlin kako bi u Bundestagu preneo tok današnje rasprave o Srbiji. Novinarima u Luksemburgu je preneo stav Nemačke da pregovori sa Srbijom ne bi trebalo da počnu pre januara 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: