Uzbuna u EU zbog špijuniranja

Evropski poslanici zapretili da će poništiti sporazume sa SAD o razmeni podataka, zbog pristupa mejlovima i drugim ličnim podacima vodećih Internet kompanija.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2013.

17:04

Default images

Američki zvaničnici su potvrdili postojanje velikog, tajnog američkog programa za špijuniranje na Internetu, nazvanog PRISM, zahvaljujući kome su, kako pišu "Vašington post" i britanski "Gardijan", dobili pristup podacima firmi poput "Gugla", "Fejsbuka" i "Skajpa".

Zbog ovih informacija evropske vlade su bile primorane da objasne da li dozvoljavaju Vašingtonu da špijunira njihove građane i da li imaju koristi od špijuniranja koje bi u EU bilo nelegalno.

U žučnoj debati u Evropskom parlamentu poslanici su se žalili da su 10 godina ispunjavali američke zahteve za pristup evropskim finansijskim i putničkim podacima i rekli da je sada vreme da se preispitaju sporazumi kako bi se ograničio pristup tim podacima.

"Treba jasno da kažemo da masovno nadgledanje nije ono što želimo", izjavio je Jan Filip Albreht, nemački poslanik iz stranke Zelenih zadužen za modernizovanje zastarelih zakona EU o zaštiti podataka.

Evropski parlament razmatra velike izmene pravila o zaštiti podataka koja su stara skoro 20 godina i kada su napravljena Internet nije uzet u obzir. Prvo glasanje o tim izmenama u Evropskom parlamentu zakazano je za jul, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: