Vestervele možda dâ preporuku ako..

Gido Vestervele kaže da, ako bude opipljivih rezultata u primeni sporazuma sa Prištinom, može dati pozitivan znak Bundestagu za odluku o datumu za pregovore.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 20.05.2013.

07:25

Default images

Šef nemačke diplomatije je na konferenciji za novinare posle razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem rekao da ne može da prejudicira odluku šefova država ili vlada EU ili Bundestaga, ali i naglasio da je sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila bio istorijski i da su sad potrebni konkretni koraci za njegovo sprovođenje.

"Postoje međustranački kompromisi i međustrančki pozitivan načelan stav u nemačkom Bundestagu koji se izražava u mnogobrojnim odlukama i zaključcima. Znate da to nije samo do vlade, već je to želja svih stranaka u nemačkom Bundestagu", rekao je Vestervele.

"Razumem da nije jednostavna diskusija koja se vodi ovde u Srbiji, ali mogu vas uveriti da evropska perspektiva poznaje samo pobednike i, pre svega, za mladu generaciju je bitno da se situacija poboljša kroz investicije, kroz privredni rast i kroz stvaranje novih radnih mesta. To je dobro za sve nas u Evropi", rekao je Vestervele.

"Ne pripadamo samo istorijski, već i kulturno istoj evropskoj porodici, zato bi bilo važno da se iskoristi prilika koja se pruža za donošenje dalekosežnih, hrabrih odluka", rekao je Vestervele na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem. Govoreći o primeni sporazuma, Vestervele je naglasio da se "ne radi o satima, već o blagovremenoj odluci".

"Srbija može da učini dobro Evropi, a i Evropa Srbiji i zato je ispravno i važno da u ovim istorijskim satima budu donete ispravne odluke. Dogovor od 19. aprila može biti nazvan istorijskim, sada je važno da se pronađe dogovor o implementaciji i da budu vidljivi prvi konkretni koraci primene“, rekao je Vestervele.

On je naglasio da je njegova poseta "gest ohrabrenja" i dodao da razume da se ne radi o jednostavnim diskusijama u Srbiji.

"Takve istorijske prilike se ne ukazuju često i kada se pružaju potrebno je da se iskoriste“, poručio je on.

Šef nemačke diplomatije se posebno zahvalio Dačiću na hrabrosti i liderstvu koje je pokazao.

Vestervele je naglasio da u Nemačkoj postoji nadstranački načelni pozitivan stav, da to nije samo stvar jedne vlade, već da je prisutna želja u vezi sa Srbijom koju dele sve političke snage u nemačkom Bundestagu.

Prema njegovim rečima, "evropska perspektiva zna samo za pobednike", a to je pre svega važno za mladu generaciju, da se njihova situacija poboljša kroz investicije i nova radna mesta.

Vestervele je istakao da je ekonomski razvoj od velikog značaja, kao i perspektiva za mlađe generacije.

Nemački zvaničnik je ocenio da su razgovori sa premijerom protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, kao i sa prethodnim sagovornicima.

Srbija ima istorijsku priliku da "jednom za svagda" krene putem zajedničke budućnosti sa EU, istakao je šef nemačke diplomatije u razgovoru sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Vestervele se već oko 08.30 sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nakon toga usledio je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova sa Ivanom Mrkićem. Već oko 10 časova je otišao peške do zgrade Vlade Srbije, gde je počeo sastanak s premijerom Ivicom Dačićem, koji je završen nešto iza 11 časova.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević je za B92 posetu Vestervelea ocenio kao dobar znak nakon pregovaračkog procesa.

On je u Kažiprstu B92 rekao da misli da je nemački diplomata u Srbiju došao s dobrim namerama i da će se saglasiti s naporima Srbije da se otvoreno zalaže za primenu sporazuma, kao i da se konačno reši to pitanje.

Mi smo ispunili sve na šta smo se obavezali. U Vladi niko nije spreman da sada prihvati nešto novo, nepovoljnije, u odnosu na ono što je već prihvaćeno, dodao je on.

Sutrašnji dijalog premijera Srbije i Kosova trebalo bi da rezultuira konkretnim koracima za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič

U izjavi Tanjugu i portparolka je visoke predstavnice EU Maja Kocijančič uoči sutrašnje runde dijaloga dvojice premijera kazala da je primena sporazuma od ključne važnosti za nastavak procesa normalizacije Beograda i Prištine, podsetivši istovremeno koliko je to važno zbog uslova koje je Evropski savet postavio Srbiji kako bi ove godine počela pregovore o pridruživanju EU.

Vestervele je u nedelju doputovao u posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu ga je dočekao potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Po dolasku, Vestervele je rekao da je u Briselu postignut istorijski sporazum Beograda i Prištine, ali da je sada važno da on bude sproveden.

Vestervele je rekao da je optimista u pogledu dodeljivanju datuma za početak pregovora Srbije o prijemu u EU. On je dodao da je glavni preduslov za to početak sprovođenja briselskog sporazuma, ali da to ne mora da ide odjednom, nego da može ići i korak po korak.

Vučić je rekao da je po prirodi pesimista, ali da veruje da je Srbija ipak zaslužila da u junu dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

Posle razgovora sa srpskim zvaničnicima, Vestervele će otputovati u Prištinu, na razgovore s predstavnicima kosovskih vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: