Dačić:Poseta Vestervelea ohrabrenje

Premijer Ivica Dačić izjavio je da od posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gida Vestervelea ne očekuje nove uslove u približavnju EU, već ohrabrenje.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 17.05.2013.

14:18

Default images

Premijer je rekao da je Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU neophodno da se postigne plan o primeni briselskog sporazum.

Poseta Vestervelea je veoma važna zato što dolazi uoči odlučivanja u Bundestagu o tome da li će Nemačka podržati da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora, rekao je Dačić novinarima u beogradskom cetru "Sava", gde je prisustvovao svečanosti povodom 110 godina od osnivanja Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Dačić je rekao da posetu Vestervelea doživljava kao ohrabrenje i najavio dolazak u Beogradu britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga 30. maja.

"Biće još takvih poseta narednih dana", kazao je Dačić.

On je kazao da EU želi da se uveri da će sporazum Beograda i Prištine biti sproveden u praksi i da neće ostati "mrtvo slovo na papiru" ako se Srbiji da datum.

"To ne znači da sve treba da bude urađen do datuma kada se odlučuje (o dobijanju datuma), a to je 27. i 28. juna, ali EU želi da vidi da se sporazum primenjuje", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da "Srbija želi da primeni sporazum ali ne želi da se se primeni nešto što nije u tom sporazumu".

"Bez implementacije nema datuma"

Premijer Dačić izjavio da će za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu Srbije u EU biti neophodan dogovor o planu implementacije briselskog sporazuma.

On je novinarima objasnio da to znači da Evropska Unija ne insistira na sprovođenju svega što je u sporazumu predviđeno do kraja juna, već da želi da se uveri da Srbija taj sporazum nije postigla samo radi dobijanja datuma.

"Želimo da primenimo sporazum, jedino što ne možemo da prihvatimo jeste da bude sprovedeno nešto što nije predvidjeno samim sporazumom", rekao je Dačić i dodao da ne očekuje da međunarodna zajednica Srbiji postavi neke nove uslove za početak naredne faze evrointegracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: