Petak, 03.05.2013.

13:58

Samoubistva zbog domaćeg zadatka

Dva kineska tinejdžera oduzeli su sebi život jer nisu uspeli da na vreme završe domaći zadatak. Ovo pokazuje pod kakvim se pritiskom nalaze deca u ovoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Default images

U hiper-kompetitivnom sistemu obrazovanja kakav je kineski, učenici provode u proseku 8,6 sati dnevno u školi i još nekoliko sati učeći kod kuće. Oba slučaja samoubistva desila su se u Nankinu, na istoku zemlje.

Prema pisanju lista Čajna dejli, 15-godišnji dečak bacio se juče sa svoje zgrade, dok se drugi star 13 godina obesio u toku noći u svom domu zbog toga što nisu uspeli da za vreme prvomajskih praznika završe sve domaće zadatke.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 99 odsto dece u Kini obuhvaćeno je obaveznim školovanjem, ali je sistem često kritikovan od strane roditelja i pedagoga zbog preteranog učenja "napamet", preoštre selekcije i rigidnosti obrazovnih metoda.

Jedna studija iz 2007. je pokazala da učenici neretko provedu i po 12 sati u školi. Dodatni otežavajući faktor predstavlja i politika "jednog deteta" zbog koje roditelji, u težnji da ono postigne što je veći uspeh, vrše pritisak na svoje dete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: