Ljubljana:Zauzeli bioskop na 2 sata

Protest oko hiljadu građana završen je u Ljubljani, a neki od demonstranata su prethodno, na kratko, zauzeli bivši bioskop Triglav, u delu grada Moste.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 27.04.2013.

10:23

Default images

Građanski protest pod nazivom Sveslovenački ustanak protiv političke i sistemske korupcije u Sloveniji okupio je danas u popodnevnim satima oko 1.000 ljudi.

Oni su se okupili, najpre, na Kongresnom trgu ispred Gradske kuće, tražeći ostavku gradonačelnika Zorana Jankovića.

Demonstranti su zatim krenuli ka Trgu Republike, odakle se jedna grupa uputila ka skupštini, a druga ka delu grada Moste, gde se nalazi bivši bioskop koji su zauzeli u "simboličnoj akciji", javila je slovenačka televizija.

U bioskopu, koji su oblepili plakatima na kojima je pisalo "Naše vlasništvo", učesnici protesta su odgledali dokumentarni film koji, kako ističu, dokazuje da događaji u Ljubljani nisu izolovani, već deo šireg globalnog pokreta. Po zazimanju praznog bioskopa demonstranti su zapretili da će jednako postupiti sa svim praznim prostorima u glavnom gradu, čak i sa praznim stanovima, kojih u Ljubljani ima mnogo, a brojni građani koji nemaju svoj stan žive u iznajmljenim i skupo ih plaćaju.

Irfan Beširević, jedan od učesnika protesta kojeg su organizatori nazvali Peti sveslovenački ustanak, rekao je da su takvi stanovi su u vlasništvu bogataša i da propadaju dok "ljudi bez stanova žive na ulici."

Prilikom zauzimanja bioskopa Triglav, u kojem je za demonstrante prikazan film "Razlog za bes", policija nije preduzimala mere jer je objekat prazan i nije došlo do provale u njega.

Prikazujući film "Razlog za bes" u napuštenom bioskopu demonstranti su upozorili da se protesti ne dešavaju samo u Sloveniji već i u drugim državama i da su i da su protesti u Ljubljani deo "svetskog ustanka protiv postojećeg sistema".

Demonstranti su danas protestovali i pred gradskom kućom u Ljubljani, a njihov predstavnik Dušan Lubej rekao je da velika većina ljudi, što se korupcije tiče, ne pravi razliku između bivšeg premijera Janeza Janše i gradonačelnika Zorana Jankovića.

Policija je demonstrante, po prijavi vlasnika, pozvala da odu, ali oni to nisu uradili, već su bioskop napustili mirno posle dva sata, a najavili su slične akcije u budućnosti.

Iz bioskopa demonstranti su se uputili na protestno mesto ispred bivše fabrike bicikala "Rog", gde je protest zatim okončan.

Građanska udruženja ističu nekoliko zahteva, među kojima i taj da političari u roku do šest meseci zatraže poverenje na izborima, kao i donošenje mera protiv sistemske i političke korupcije.

Na protestu je zatražena i kontrola u potrošnji državnog novca i izboru kadrova na svim nivoima, kao i u javnim preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

9 h

Podeli: