Petak, 12.04.2013.

11:33

Ketrin Ešton u sredu u Beogradu?

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton će 17. aprila doći u Beograd, nezvanično se saznaje. Iz Brisela i Beograda nema potvrde. Dačić: Nema nastavka pregovora.

Izvor: B92, Beta

Default images

U Evropskoj komisiji, međutim, nemaju potvrdu vesti da će visoka predstavnica EU doći u Beograd. Ona bi u ponedeljak 15. aprila trebalo da boravi u Podgorici, gde će razgovarati o političkoj situaciji u toj zemlji posle predsedničkih izbora.

Ivica Dačić je na današnjoj ministarskoj konferenciji u Beogradu kazao da za sada, kakao stvari stoje, neće biti nastavka pregovora s Prištinom jer još nije postignut prihvatljiv sporazum.

Dačić je na skupu u Palati Srbija kazao i da će u Beograd 17. aprila doći visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i da je ta poseta dogovorena pre mesec dana.

Premijer je ocenio da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji čak i ako ne postigne dogovor s Prištinom, ali je, upitan da li će ići na novu rundu pregovora, odgovorio negativno.

"Kako trenutno stoje stvari - ne, jer nismo došli do trenutka kada treba da nastavimo razgovore. U Brisel bi se išlo ili na nastavak razgovora ili na potpisivanje sporazuma, a to je teško reći u ovom trenutku", rekao je on.

Preživećemo i taj 16. april

Tanjug
Premijer je rekao da 16. april, kada visoka predstavnica EU Ketrin Ešton podnosi izveštaj Evropskoj komisiji, nije "dan de" za evropske integracije Srbije.

"Niti je 16. april 'dan de', niti će se srušiti svi naši snovi o EU i Kosovu. Svanuće i 17. april", rekao je Dačić.

"Želimo nastavak dijaloga i smatramo da to treba da bude praćeno napretkom u evropskim integracijama i da je Srbija zaslužila da dobije datum", rekao je Dačić na konferenciji za novinare na skupu o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na kome učestvuju predstavnici zemalja regiona.

Dačić je rekao da za sada nema ništa novo u dijalogu Beograda i Prištine i da Srbija traži da se poboljša ponuđeni dogovor o nadležnosti zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Premijer je rekao i da nije korektno uslovljavati Srbiju datumom za početak pregovora s EU i da srpska vlada želi da postigne dogovor o rešenju kosovskog problema i da "ne igra nikakve skrivene igre".

"Želimo održivo rešenje, ali ne po svaku cenu", rekao je Dačić i dodao da Srbija ne pregovara o dobrosusedskim odnosima s Prištinom, već o nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu.

Dačić je rekao i da su privremene vlasti u Prištini ranije govorile da su spremne da za Srbe u pokrajini obezbede širok stepen autonomije, ali je kazao da to sada ne čine.

Premijer je rekao i da je njegova vlada učinila mnogo na sprovođenju dogovora s Prištinom koji je postigla prethodna vlast. "Tražimo poboljšanje dogovora u ključnim oblastima i o tome ćemo razgovarati narednih dana", rekao je Dačić i ponovio da je reč o pregovorima o policiji, pravosuđu i zahtevu Srbije da Kosovske bezbednosne snage ne budu prisutne u srpskim opštinama na Kosovu.

Podsetimo, poslednja, osma runda dijaloga završena je bez dogovora Beograda i Prištine, 2. aprila u Briselu, a Beogradu je ostavljen rok od osam dana da Briselu saopšti da li prihvata sporazum s Kosovom. 10. aprila Vlada Srbije poslala je u Brisel negativan odgovor u vezi s prihvatanjem sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: