Stranke različito o Deklaraciji APV

Najavljena Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine je prvo javno priznanje secesionističkih težnji pokrajinske vlade, kaže Goran Knežević.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 07.04.2013.

11:42

Default images

Potpredsednik SNS je rekao da iako su godinama radili na institucionalnom stvaranju posebnog i zaokruženog političkog sistema u Vojvodini, koji bi vremenom postao faktički nezavisan od Srbije, čelnici pokrajinske vlasti tu nameru nisu do sada javno saopštavali, jer su je do prošle godine ostvarivali u tišini i uz podršku prethodne Vlade Srbije.

S obzirom na to da aktuelna Vlada Srbije više ne pruža podršku daljoj dezintegraciji države, već dosledno sprovodi politiku poštovanja Ustava i zakona, pokrajinska vlast se odlučila da svoje secesionističke težnje nastavi da ostvaruje optužbama na račun Republike Srbije i internacionalizaciojom navodnog "vojvođanskog" pitanja, naveo je Knežević.

"Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine je istovremeno i pokušaj izbegavanja odgovornosti pokrajinske vlade za očajne rezultate svoje dugogodišnje vladavine i skretanje pažnje javnosti sa kriminalnih radnji svojih čelnika, čije razotkrivanje je počelo, a uskoro će postati i poznato javnosti", naveo je potpredsednik SNS.

Prema njegovom mišljenju, Vlada Vojvodine treba da podnese ostavku zbog toga što je Vojvodinu i njene stanovnike dovela do nezapamćenog siromaštva, kao i zbog dugogodišnjeg lošeg i neodgovornog upravljanja budžetom pokrajine, Fondom za kapitalna ulaganja, Fondom za razvoj i Razvojnom bankom Vojvodine, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

DSS pozvala predsednika DS Dragana Đilasa da se izjasni o tome da li podržava "sramnu politiku svog zamenika" Bojana Pajtića, koji je najavio donošenje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.

"Da li je zamenik predsednika DS Pajtić pokazao odgovornost na koju je Đilas javno pozivao, imajući u vidu trenutak u kojem se Srbija nalazi", upitao je portparol Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov u pisanoj izjavi prosleđenoj Tanjugu.

Jovanov je ocenio da je suština Pajtićeve politike sadržana u toj deklaraciji, u kojoj se navodi da “Vojvodina je voljom građana u sastavu Srbije”, čime “Pajtić javno poručuje da ta volja građana može da glasi i da Vojvodina više ne bude u sastavu Srbije”.

"To je najjasnija pretnja separatizmom, koja je ikada došla iz Vojvodine”, istakao je Jovanov i dodao da je zato “jedina zaštita koja je u Vojvodini zaista potrebna, zaštita srpskog naroda od režima Bojana Pajtića, jer ga je taj režim osiromašio, doveo u bedu i beznađe, ostavio bez posla i budućnosti, a sada hoće i državu da mu uzme”.

Jovanov je naveo i to da je Pajtić inicirao donošenje te deklaracije posle najava Hašima Tačija da će silom zauseti sever Kosova i Metohije i da će kod Preševa biti napravljen spomenik teroristima iz OVPBM.

“Ovim najavama, koje imaju za cilj da prisile Srbiju da prihvati ultimatum EU, Pajtić se pridružio na isti način na koji su nekada komunistički funkcioneri Vojvodine i Kosova sarađivali u nameri da se Srbija baci na kolena i razbije”, naveo je Jovanov.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević iz Srpske napredne stranke oštro je kritikovao Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine i optužio Demokratsku stranku da tim "zloslutnim" predlogom pravi "uvod u secesiju" Vojvodine od Srbije.

"Grad Novi Sad nikada neće podržati uvod u secesiju Vojvodine, niti će dozvoliti da bude zloupotrebljen zarad ličnih interesa Bojana Pajtića i Demokratske stranke (DS)", naveo je Vučević u saopštenju za javnost.

On je oštro kritikovao pokrajinskog premijera Bojana Pajtića zbog toga što je najavio raspravu o Predlogu deklaracije za 10. april, odnosno na dan kada je u Drugom svetskom ratu proglašena kvislinška ustaška Nezavisna Država Hrvatska.

Na ovo saopštenje reagovao novosadski odbor Demokratske stranke koji je optužio gradonačelnika Miloša Vučevića (SNS) da je zloupotrebio funkciju optužujući Vladu Vojvodine za separatizam.

"Vučević zloupotrebljava funkciju suprotstavljajući se nepostojećem separatizmu", naveo je DS u saopštenju za javnost i optužio gradonačelnika da koristi tu funkciju da bi se obračunao sa političkim neistomišljenicima.

"Gospodin Vučević nema pravo da u ime svih Novosađana i Novosađanki iznosi političke stavove koji nemaju veze sa nadležnostima koje mu zakon daje kao gradonačelniku, već to može da čini samo u svoje ime, i u ime stranke kojoj pripada, shodno funkciji koju u stranci zauzima", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da su način na koji je napisano Vučevićevo saopštenje za javnost, reči koje se upotrebljavaju i kvalifikacije koje se iznose u ime svih gradjana Novog Sada "sramota" za ovaj grad.

"Optuživati predsednika Vlade Vojvodine za secesionizam, narušavanje stabilnosti države, povezivati datum kada je zakazana sednica Skupštine Vojvodine sa datumima osnivanja fašističkih tvorevina iz Drugog svetskog rata je vraćanje u devedesete godine i vreme za koje smo svi mislili da je davno iza nas", navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov podržao je danas predlog pokrajinskog premijera Bojana Pajtića da vojvođanski parlament usvoji Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine i optužio republičke vlasti da rade na ukidanju autonomije ove pokrajine.

"Od leta prošle godine traje pokušaj obračuna republičkih vlasti sa Vojvodinom i njenom autonomijom. Umesto da se konačno otvori dijalog o suštinskoj decentralizaciji Srbije i o izmeni višestruko pogubnog aktuelnog Ustava Srbije, republička vlast koristi svaku priliku da još više centralizuje državu i praktično u potpunosti ukine autonomiju Vojvodine i lokalnih samouprava", naveo je Vrebalov u saopštenju za javnost.

On je dodao da se opet koriste "stare floskule" da postoje važniji problemi od problema uređenja države Srbije i ocenio da su građane Srbije upravo takve floskule u prošlosti koštale devastacije cele države.

Vrebalov je osudio izjave pojedinih političara, koji su predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića uporedili sa ustašama i sa domaćim izdajnicima.

"Svaki put kada se potegne pitanje poštovanja prava Vojvodine na autonomiju kao njenu istorijsku kategoriju i neotuđivo pravo, počinju optužbe za izdaju nacionalnih interesa. A nema većih izdajnika nacionalnih interesa od nacionalista koji se u njih kunu više od 20 godina, a Srbija postaje sve manja, sve siromašnija i sve nesrećnija", poručio je Vrebalov.

On je ocenio da predstavnici republickcih vlasti, koji se "zaklinju" u svoje "evropsko lice" zapravo na primeru Vojvodine pokazuju da "vuk dlaku menja ali ćud nikada".

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je +da se postavlja pitanje ko je autor "Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine" u ovom političkom trenutku i zašto se otežava pregovaračka pozicija državnog vrha Srbije u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

"Istovremeno puštanje u politički promet prazne deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine i navodne pune podrške republičkoj vlasti na evropskom putu, najverovatnije bez KiM, pa sve to navodno u ime vojvodjana ukazuje na licemerstvo i politikanstvo aktuelne vojvodjanske administracije", rekao je Bajatović Tanjugu.

Demokratska stranka saopštila je da saopštenje SNS-a o zameniku predsednika DS Bojanu Pajtiću doživljavaju kao pokušaj da se stvaranjem lažnih problema skrene pažnja javnosti sa stvarnih problema na koje naprednjaci nemaju odgovor.

Oni navode da neće odgovarati na dnevnopolitičke napade Srpske napredne stranke dok se ne donese odluka o ponudi Brisela.

DS smatra da SNS i DS S iznose izmišljotine na temu separatizma, "toliko nepoštene i nedolične" da o njima ne žele ni da raspravljaju i da "jedino na čemu insistira Deklaracija jeste poštovanje Ustava i zakona Srbije.

DS je ukazao da posebno zabrinjava poziv građanima da "snažno odgovore na tekst deklaracije", u cilju "očuvanja državnog jedinstva" jer je to, kako navode, već viđen scenario, u prošlosti mnogo puta zloupotrebljavan, uvek na štetu građana.

Uvek kada je Srbiji teško nađe se neko ko će pokušati da otvori neku ranu, koje zapravo i nema, rekao je predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i istakao da se Pajtić u stvari plaši istrage o Razvojnoj banci i izbora u pokrajini.

Vulin je rekao da se Pajtić boji dve stvari - istrage o Razvojnoj banci Vojvodine i pokrajinskih izbora, uz poruku da "ovim pokušajem" Pajtić neće uspeti da spreči ni jedno ni drugo.

"Neverovatno je da Pajtić za građane Vojvodine, kojima ne preti ni imovinska nebezbednost, kojima niko ne preti ugrožavanjem života, čija ljudska i bilo koja druga prava nisu ni malo ugorožena, zahteva da ne smeju da budu na nivou nevladine organizacije, ali zato zahteva da se potpiše sporazum koji daje Srbima na KiM, koji su i životno i materijalno i ljudski ugroženi, da budu neka vrsta NVO", rekao je Vulin Tanjugu.

On je zapitao kako je moguće u istoj rečenici staviti te dve stvari, "kako je moguće tvrditi da je potreban veći nivo prava za stanovnike Vojvodine i veći nivo zaštite za stanovnike Vojvodine od pretnji koje nema, nego za stanovnike KiM od pretnji koje su svakodnevne".

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić podržao je danas Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, ali je ocenio da tim dokumentom Skupština Vojvodine treba da zatraži i promenu Ustava Srbije.

"Pozivamo Demokratsku stranku da svoju političku aktivost usmeri na donošenje novog ustava kojim bi Vojvodina povratila svoja politička prava na punu autonomiju Vojvodine. Nije dovoljno cuvati samo svoje tantijeme i privilegije, već pre svega pravo na političku autonomiju Vojvodine", poručio je Mijić u saopštenju za javnost.

Dodao je da je zbog svega toga LDP u poslednjim mesecima podsticao stvaranje bloka stranaka u Skupštini Vojvodine i u Skupštini Srbije koje bio nastojale zaustaviti dalje "nasrtaje" na autonomiju Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će pokrajinska skupština u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, jer "velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju".

Srpska napredna stranka osudila je nameru Pajtića da Skupštini Vojvodine predloži Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

Potpredsednik te stranke Igor Mirović ocenio je da su Pajtić i Vlada Vojvodine za to izabrali najgori trenutak po državu Srbiju, "čije državno rukovodstvo ulaže ogromne napore na očuvanju državnog jedinstva".

"Vlada Vojvodine i Bojan Pajtić pažljivo su birali trenutak za podnošenje Deklaracije i izabrali dan u kojem država mora definisati svoju strategiju oko Kosova i Metohije, sa dodatno uznemirujućom simbolikom oko datuma održavanja sednice Skupštine, na kojoj privatni vlasnici Vojvodine žele da se o njoj raspravlja - 10.april, dan nastanka jedne od najmonstruoznijih fašističkih tvorevina tokom Drugog svetskog rata", naveo je Mirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: