Melcer: EU je na strani Kosova

Poslanik Slobodarske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Melcer kaže da ga neuspeh uloge EU u dijalogu ne iznenađuje jer EU ignoriše interese Srbije

Izvor: B92

Petak, 05.04.2013.

09:00

Default images

"Ono što gospođa Ešton čini u ime EU nije nikakvo posredovanje, već stajanje u stranu Kosovara, čije želje treba po svaku cenu biti primenjene", kritikovao je on ulogu visoke predstavnce EU za spoljnu politiku i bezbednost u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Posebno je skandalozno, dodao je Melcer, što Brisel ne zahteva od Beograda samo da prihvati otcepljenje istorijske srpske zemlje, već istovremeno ignoriše srpsku manjinu na severu Kosova.

"Dok se EU obično brine o pravima nacionalnih manjina, kosovski Srbi treba da budu prepušteni na milost i nemilost Albancima. Očigledno Srbi treba da, kao gubitnici ratova na prostoru bivše Jugoslavije, budu kolektivno kažnjeni", ocenio je on.

Melcer je zatražio da Eštonova konačno uzme u obzir i srpske interese, ako pre svog odlaska sa funkcije želi prikazati jedan uspeh.

"To znači da se Srbima na Kosovu mora odobriti pravo na samoopredeljenje naroda, ili najmanje što je moguće veću autonomiju, kako bi bili zaštićeni njihov identitet i kultura", poručio je austrijski poslanik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: