Sreda, 03.04.2013.

20:15

Berlin: EU vam zavisi od dijaloga

Nemačka je upozorila Srbiju da njeni izgledi da nastavi put ka članstvu u EU zavise od rezultata tekućeg dijaloga s Kosovom, piše portal EU obzerver.

Izvor: Beta

Default images

"Žao nam je što razgovori Srbije i Kosova nisu do sada rezultirali sporazumom", rekao je danas za EU obzerver u Berlinu portparol nemačke vlade.

On je dodao da je "važno za obe strane da održe dijalog".

"Rezultat bi bio koristan za obe strane, takođe i u smislu budućih koraka Srbije u približavanju EU", rekao je portparol nemačke vlade.

Jučerašnja runda dijaloga Beograda i Prištine, koju su mnogi nazivali presudnom, završena je bez dogovora.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, koja je posredovala u dijalogu, kazala je da je to bio poslednji formalni sastanak dve strane i da sada one imaju priliku da, posle konsultacija u Beogradu i Prištini, prihvate nešto od ponuđenih rešenja.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kazao je da su razlog neuspeha pregovora bila različita viđenja ovlašćenja predložene zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači naglasio je da predložena zajednica srpskih opština na Kosovu "neće nikada imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja" jer to nije u skladu s Ustavom Kosova.

On je, međutim, nagovestio da bi još jedan sastanak delegacija vlada Srbije i Kosova mogao biti održan u narednih nedelju dana, ali je potrebno da srpska strana do tada uvaži neke od predloga Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: