Počeo novi sastanak državnog vrha

Dan uoči odlučujuće runde pregovora s Prištinom u Briselu u 13 časova ponovo se sastaje državni vrh Srbije. Vanrednu konferenciju za medije organizuje Nikolić.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.04.2013.

07:50

Default images

Današnji sastanak zakazan je za 13h u Predsedništvu Srbije, a u 14 časova očekuje se obraćanje novinarima Tomislava Nikolića. Posle sastanka očekuje se da će biti poznat sastav delegacije koja će sutra u Briselu razgovarati sa zvaničnicima Prištine i znaće se hoće li prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ići na osmu rundu dijaloga s Prištinom.

Kako javlja RTS u 13h u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu su stigli prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić i šef Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. Nekoliko minuta kasnije u Predsedništvo je stigao i premijer Srbije Ivica Dačić i odmah bi trebalo da počne sastanak držanog vrha.

"Blic" saznaje da, osim međunarodne zajednice, i kosovski pregovarači pojačavaju pritisak da se Vučić pojavi na sutrašnjoj rundi pregovora u Briselu. "I EU i Albanci smatraju da bez Vučićevog prisustva postoji nula odsto šanse da se dogovor postigne", kaže izvor tog lista.

Podsetimo, državni vrh sastao se u petak u Predsedništvu. Savetnik predsednika Marko Đurić rekao je tada da je situacija "dramatična kao pred Dejton i Rambuje".
Tanjug
Direktor kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da će državni vrh Srbije danas odlučiti ko će biti u delegaciji za narednu rundu briselskih razgovora.

On je gostujući na RTS naglasio da postoji jedinstvo u vladi povodom ovog pitanja i da premijer Dačić redovno izveštava vladu posle svakih pregovora.

Komentarišući stalne najave novih izbora, rekao je da smatra da izbori nisu dobro rešenje u momentu kada se donose istorijske odluke.
Tanjug
"Srbija je na prekretnici kada treba da odredi ne samo budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, nego budućnost čitave Srbije, pa i regiona. Mislim da je pitanje izbora, pitanje koje se više tretira u medijima, ne mislim da ljudi u vladi razmišljaju o izborima", rekao je Mihajlović.

Upitan da li će, ukoliko se ne postigne dogovor, to zaustaviti proces integracija Srbije na dve godine, on je odgovorio da će taj proces biti zaustavljen i na duže.

"Imate iz EU uslov - prihvatite ovo, biće vam otvorena sva vrata, odbijte ovo, biće vam zatvorena sva vrata. To je formula koja se primenjuje kada je u pitanju Srbija poslednjih 20-30 godina. Sigurno će usporiti evropski put Srbije, ali na ljudima koji vode ovu zemlju je da donesu odluku koja je najkorisnija za Srbiju", rekao je Mihajlović i dodao da sutra i narednih nekoliko dana odluke donose državnici, a ne političari.

Dan uoči odlučujuće runde dijaloga između Beograda i Prištine, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić navodi da nije moguće praviti bilo kakve procene. On kaže i da je za postizanje dogovora u Briselu potrebna veća kooperativnost druge strane.

"Očekujem da se u Briselu sutra dogodi nešto racionalno i da druga strana izađe u susret i učini neki ustupak. Tek tada biće moguće govoriti o dogovoru", kaže Mrkić za "Blic" i dodaje da srpski pregovarači u Brisel idu sa dobrom voljom.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić smatra da će, ako ne bude postignut dogovor i ako Srbija potom ne dobije datum za početak pregovora sa EU, najmanje dve godine biti obustavljene evropske integracije i da će Vlada Srbije sigurno biti u teškoj poziciji.

"Unutar Vlade neće biti različitih pogleda oko toga da li Srbija treba da prihvati sporazum između Beograda i Prištine, a da li će nešto biti prihvaćeno zavisiće od onoga što bude ponuđeno", rekao je Ljajić.

On je istakao da je Vlada na sednici razmatrala i mogućnost da dogovor ne bude postignut i dodao da na to, ukoliko se dogodi, ne treba gledati "katastrofično". Prema njegovim rečima, ono što je Srbiji ponuđeno na prethodnoj, sedmoj rundi pregovora u Briselu "Ahtisari minus jer je manje od onoga što nam je pre Ahtisarijev plan nudio".

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže za "Blic" da su teškoće u pregovorima Beograda i Prištine promenile raspoloženje zvaničnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Do pre samo nekoliko nedelja verovalo se da je dogovor postignut, a među zvaničnicima koji se bave Balkanom vladalo je pozitivno raspoloženje. Sada se, međutim, ponovo pojavio strah da ono što je praktično prihvaćeno od srpskih vlasti, sada može da bude odbačeno", navodi Kesić.

On kaže da bi svaka promena sporazuma iz ugla SAD imala isti, negativan efekat - odustajanje Prištine od pregovora.

"Sve to bi dovelo do blokade u dijalogu i do toga da se ne iskoristi momentum koji je stvoren pre osam meseci kada je došla nova vlast", ističe on i dodaje da bi nepostizanje kompromisa značilo gubitak najmanje pola godine, a proces bi bio obustavljen. Ako bi se ikada ponovo pokrenuo, okolnosti bi, tvrdi Kesić, mogle da budu potpuno promenjene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: