Bici za Bebe ordenje na Sretenje

Akcija Fonda B92 "Bitka za bebe" na Dan državnosti dobila je još jedno priznanje - Sretenjski orden! Ordenom je odlikovan predsednik Fonda B92 Veran Matić.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

09:06

Default images

Reč je o Sretenjskom ordenu trećeg stepena "za sprovođenje društveno humanitarne akcije "Bitka za bebe" koja doprinosi opštem dobru građana Republike Srbije".

Veran Matić je odlikovan na svečanoj sednici parlamenta povodom 15. februara - Dana državnosti, a priznanje mu je uručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon poverenja ukazanog ovoj akciji od strane građana, zdravstvenih institucija, medija, kompanija i organizacija koje su u njoj učestvovale, brojnih nagrada koje je osvojila na svetskim i domaćim festivalima, najviše priznanje stiglo je i od državnog vrha koji je činom dodele ordena njenom pokretaču pokazao da je prepoznao da je čitava akcija pokrenuta i izvedena zbog brige za buduće naraštaje Srbije.

"Veliki broj problema našeg društva danas proističe iz elementarnog nepoverenja među ljudima, nepoverenja u institucije, u sebe... Našim akcijama rešavamo ne samo konkretna pitanja već vraćamo poverenje građanima u čovečnost, solidarnost, u to da je moguće činiti nešto plemenito, praviti društvo boljim i humanijim“, rekao je predsednik UO Fonda B92 Veran Matić nakon dodele ordena.

On je dodao da ovo priznanje pripada svima koji su se uključili u "Bitku za bebe" i pomogli da ona uspe, kao i da je ono poruka široj zajednici da nastavi da se udružuje u pokušajima da pomogne onima kojima je pomoć neophodna kako bi zajedno uticali na bolje uslove za zdravlje, obrazovanje i sigurnost svih građana.

"Jako je važno da mediji štite javni interes kroz objektivno informisanje, ali i da se taj javni kao i interes pojedinaca štiti i konkretnim akcijama", naglasio je Matić.

Rezultati „Bitke za bebe“ govore sami za sebe – uz učešće preko milion građana i preko 700 kompanija, za manje od godinu dana prikupljeno je preko 2,5 miliona evra i nabavljeno i isporučeno 208 inkubatora za preko 60 zdravstvenih ustanova u 50 gradova Srbije, čime su podmirene sve potrebe za inkubatorima. Najveća institucija u zemlji koja se brine o najtežim zdravstvenim slučajevima malih heroja iz čitave Srbije, Institut za neonatologiju, sa 51 nabavljenim inkubatorom potpuno je opremljen ovim aparatima, a prikupljena su i sredstva za rekonstrukciju intenzivne nege i izgradnju lifta u Institutu.

Nastavak akcije, „Bitka za porodilišta“, doneo je nove izazove i nove pobede – od jula 2012. do februara 2013. godine prikupljeno je različite neonatološke i ginekološke opreme u vrednosti oko 1.400.000 evra za preko 50 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Kompletno su opremljena dva porodilišta u Novom Sadu, zatim ona u Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Pančevu i Kraljevu..
Akcija „Glasaj za bebe“ sa prikupljenih preko 180.000 potpisa građana za nedelju dana i uz podršku koalicije organizacija u kojoj su Udruženje Roditelj, servis Halo beba, portal Bebac.com i Mreža organizacija za decu Srbije, dovela je do donošenja izmene zakona o PDV-u, tako da se od 1. februara ove godine za određenu opremu i hranu za bebe vrši povraćaj iznosa PDV-a roditeljima.

Sama akcija „Bitka za bebe“ proširila se na Hrvatsku, gde pomažemo udruženju roditelja „Palčić“ da na isti način pomogne zdravstvenim institucijama, dok je u Bosni i Hercegovini akcija izvedena u partnerstvu sa kompanijom m:tel i nakon 6 meseci je prikupljeno 36 od potrebnih 70 inkubatora za preko 25 zdravstvenih ustanova u sva tri entiteta u BiH.

Fond B92 je u prethodnih nekoliko godina izveo nekoliko velikih društveno-odgovornih akcija kao što su Sigurne kuće u kojoj je izgrađeno i opremljeno 5 kuća za žrtve porodičnog nasilja vrednosti preko 750 hiljada evra, zatim nabavka pokretnog digitalnog mamografa za Institut za onkologiju vrednosti preko pola miliona evra, transfuziološki autobus za Institut za transfuziju krvi vrednosti oko 200 hiljada evra, kao i omogućavanje nastavka rada narodnih kuhinja u akciji Hrana za sve i Hrana za enklave, uz pomoć u novčanim sredstvima i robi od preko milion evra. U najnovijoj „Bici za urgentni centar“ za manje od dva meseca prikupljeno je ukupno oko 600.000 evra, od čega je 400.000 vrednost opreme, a ostatak je namenjen rekonstrukciji Odeljenja urgentne urologije. Za Kliniku za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije nabavljena je jedan operacioni mikroskopa u vrednosti oko 70.000 evra.

Akcije „Bitka za bebe“ i „Bitka za porodilišta“ i kreativna kampanja koju je besplatno je dala agencija Saatchi & Saatchi i podržala agencija Direct Media PR, osvojila je brojne međunarodne, regionalne i domaće nagrade:

- prestižna međunarodna nagrada EACA Care Grand Prix, koju Evropski parlament i Evropska asocijacija medijskih i marketinških agencija (EACA) dodeljuju najboljim humanitarnim i društveno odgovornim kampanjama,

- dve srebrne nagrade na 13. međunarodnom festivalu reklamnih kampanja „Zlatni čekić“ (Golden Hammer) u Letoniji,

- 4 nagrade na Međunarodnom festivalu kreativne industrije FORFEST u Budvi, uključujući i prvu nagradu u kategoriji Odnosi sa javnošću / Korporativni PR

- prva nagrada u kategoriji humanitarnih projekata na kongresu WEBIT u Sofiji za najuspešniju digitalnu, odnosno web kampanju.

- zlatna medalja za najbolju društveno odgovornu kampanju na Festivalu kvaliteta Srbije „Moj izbor 2011".

- 6 nagrada od Udruženja ekonomskih propagandista Srbije (UEPS), od kojih je najvažnije zlatno priznanje za najbolju neprofitnu kampanju i najbolji neprofitni radio spot.

- nagrade za neprofitnu BTL kampanju, 360° kampanju, neprofitni TV spot, kao i za online projekat.
- „Bitka za bebe" je takođe pobedila kao najbolja non-profit kampanja na Reklamožderima.

- Saatchi & Saatchi Beograd je sa ovim projektom imao 5 nominacija u 3 kategorije na najznačajnijem svetskom festival kreativnosti – Cannes Lions.

- nagrada na festivalu Interfer za najbolju komercijalnu reportažu,

- bronzana nagrada u kategoriji društveno odgovornih kampanja na festivalu Red Apple u Moskvi,

- nagrada za integrisanu kampanju na jednom od najvećih svetskih advertising festivala, Cresta u Njujorku.

- B92 dobila je glavnu nagradu "Virtus 2012" za korporativnu filantropiju za doprinos na nacionalnom nivou u 2012. kampanjom "Bitka za bebe”

Građani i kompanije se priključuju akciji putem web site-a www.bitkazaporodilista.rs i direktnim kontaktom sa Fondom B92 na e-mail info@bitkazabebe.rs, dok se donacije mogu uplatiti direktno na žiro račun Fonda u Erste banci br. 340-36233-65, putem SMS poruke na broj 3100 u svim mrežama u Srbiji (cena poruke 100 dinara), kao i kupovinom proizvoda sa znakom Bitke za bebe u 100 jedinica Pošta Srbije i u prodavnicama Vulkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: