Artiljerijska paljba za Sretenje

Pripadnici Vojske Srbije su povodom obeležavanja 15. februara, Dana državnosti Srbije, izvršili počesnu artiljerijsku paljba sa Savske terase na Kalemegdanu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

08:57

Default images

Na taj način je počelo obeležavanje nacionalnog praznika.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, u osnovnim i srednjim školama u Srbiji organizovane su tematske aktivnosti posvećene značajnim istorijskim događajima i ličnostima iz nacionalne istorije, a posebno Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu.

Nacionalni praznik Sretenje u Srbiji će sutra biti obeležen nizom manifestacija, a centralna svečanost biće održana posle podne u Skupštini Srbije, uz prisustvo predsednika države Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

Predsednik Nikolić prisustvovaće sutra u 10 sati ceremoniji polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika neznanom junaku na Avali, saopštila je prethodno pres služba predsednika Srbije.

Povodom obeležavanja nacionalnog praznika, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u 12 sati će tradicionalno položiti lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, ceremonija polaganja lovorovog venca Vlade Srbije biće obavljena uz najviše državne i vojne počasti koje će tom prilikom odati počasna jedinica Garde Vojske Srbije.

U toj crkvi episkop šumadijski Jovan će u 13.20 sati služiti pomen, posle čega će vence na sarkofag Karađorđa položiti princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, a u ime predsednika Srbije njegov savetnik Oliver Antić.

Predsednik i premijer će u 16 sati prisustvovati centralnoj manifestaciji u Domu Narodne skupštine, gde će biti održana svečana sednica, dodeljena odlikovanja zaslužnim građanima i otvorena izložba u holu parlamenta.

U jutarnjim satima u Crkvi vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu biće služena sveta arhijerejska liturgija kojoj će prisustvovati i princ Aleksandar i princeza Katarina, a potom će uslediti pomen Karađorđu i ustanicima u Marićevića jaruzi i polaganje lovorovih venaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: