Papa: Odlazim za dobrobit crkve

Papa Benedikt XVI zahvalio se vernicima na njihovoj "ljubavi i molitvama" tokom svog prvog obraćanja javnosti otkako je saopštio da će podneti ostavku.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 13.02.2013.

09:17

Default images

"Hvala vam na pruženoj ljubavi i molitvama... Nastavite da se molite za mene, crkvu i budućeg papu", naglasio je on.

Papa je vernicima danas rekao na italijanskom ono što je kardinalima saopštio u ponedeljak na latinskom - da se povlači jer nema dovoljno duhovne i psihičke snage. "Odluku sam doneo u potpunoj slobodi, za dobrobit crkve", kazao je on, prenosi BBC.

Papa Benedikt XVI je rekao i da je svestan ozbiljnosti odluke koju je doneo, ali i da više nema snage. On je dodao da je uveren da će crkva nastaviti da se moli za njega.

Hiljade ljudi okupilo se jutros u u holu za audijenciju u Vatikanu, kako bi pozdravilo odlazećeg papu. Dok su mu aplaudirali, u očiju pojedinih videle su se suze, javlja Skaj njuz.

Kako navodi dopisnik BBC-a, 85. godišnji papa delovao je umorno dok je mahao rukom prilikom ulaska u dvoranu.

On će u 17 sati predvoditi misu i obred pepeljenja u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, umesto u rimskim bazilikama svetoga Anselma i svete Sabine na rimskom brežuljku Aventino, gde se očekuje učešće velikog broja vernika. To će ujedno biti i njegova poslednja misa dok još obavlja papsku funkciju.

Papa je u ponedeljak kardinalima u Vatikanu najavio da se povlači i to je obrazložio rečima da "više nema snage da nastavi".

Portaporl Vatikana Federiko Lombardi saopštio je da će se papa Benedikt XVI oprostiti od vernika 27. februara, dan pre zvaničnog stupanja ostavke na snagu.

Lombardi je rekao novinarima da će papa održati "završnu audijenciju" 27. februara na Trgu svetog Petra, u Rimu, a da se očekuje da novi papa bude izabran pre Uskrsa, 31. marta.

Crkveni poglavari će izabrati novog papu na takozvanoj kardinalskoj konklavi, pošto papa zvanično napusti položaj. Vatikan je juče prvi put zvanično objavio da 85-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve ima pejsmejker, koji mu je ugrađen "pre izvesnog vremena", i u kojem je baterija zamenjena pre tri meseca, preneo je "Glas Amerike".

Papa Benedikt će biti prvi papa koji je podneo ostavku od 1415. godine, kada je papa Grgur XII podneo ostavku kako bi se razrešile nesuglasice oko upravljanja crkvom, koja sada ima oko milijardu i dve stotine miliona vernika širom sveta.

Predstavnici Vatikana su juče saopštili da papa Benedikt nema nameru da utiče na odluke svog naslednika.

Papa Benedikt XVI prelazi u papsku rezidenciju Kastel Gandolfo, a potom u vatikanski samostan Mater Eklezie, da bi se izbegao istovremeni i međusobni uticaj jednog pape na drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: