Papina ostavka - tema broj jedan

Sva svetska štampa danas piše o neočekivanoj objavi pape Benedikta XVI da će se krajem meseca povući sa dužnosti.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

10:06

Default images

Većina evropskih listova je vest o povlačenju rimokatoličkog poglavara prenela na naslovnoj strani, a vodeći dnevnici se, osim papinim zaslugama i kvalitetima, bave i spekulacijama iz koje zemlje bi mogao da bude njegov naslednik.

Latinoamerička štampa piše o iznenadnoj odluci pape, a vodeći argentnski list Klarin navodi mogućnost da bi "novo iznenađenje moglo da bude priređeno izborom novog pape iz Afrike, Azije ili Amerike".

Na Filipinima, gde je najveća katolička zajednica u Aziji, papina odluka o povlačenju je na svim naslovima stranicama i na svim internet portalima. Kako navode tamošnji dnevnici, mogući naslednik Benedikta Šesnaestog je filipinski kardinal Luis Antonio Tagle.

Britanski Tajms o ostavci piše na naslovnoj strani, pod naslovom "Suviše sam slab da nastavim", Dejli telegraf, uz papinu fotografiju, navodi da je "ostavka pogodila ceo svet", a San Benediktu Šesnaestom na naslovoj strani upućuje pozdrav na nemačkom.

Sve naslovne strane francuskih listova takođe su posvećene papinoj objavi.

Konzervativni Figaro je objavio specijalni dodatak posvećen papinoj odluci i predstojećem izboru novog poglava Katoličke crkve, a Liberasion je objavio papino saopštenje o povlačenju sa mesta biskupa Rima i na latinskom i na francuskom.

I italijanska štampa danas je posvetila veliku pažnju odluci pape da se povuče, a posebno se bavi pravim razlozima njegovog odlaska. "Stampa" na naslovnoj strani piše da je papa odluku o povlačenju doneo još pre godinu dana. Kolumnnista tog lista i moderator sajta Vatikan insajder Andrea Tornijeli kaže da je Benedikt XVI izvesno vreme razmišljao o povlačenju. On je "doneo tu odluku pre godinu dana, po povratku iz Meksika, u martu 2012. godine".

Prema Tornijeliju, samo tri osobe bile su u toku: papin lični sekretar Georg Gensvajn, drugi čovek Vatikana Tarčizio Bertone i doajen medju kardinalima Andjelo Sodano.

I vatikanski dnevnik "Oservatore romano" piše da je papa odluku o povlačenju doneo pre "više meseci". Tornijeli tvrdi da se papa ne povlači zbog zdravstvenih razloga, iako ima srčanih problema i pejsmejker.

Papa se suočio s teškim pontifikatom s obzirom na više afera, uključujući pedofiliju u redovima crkve i objavljivanje tajnih dokumenata Vatikana.

"Prava informacija je da je papa odlučio da se ponaša kao 'normalna' osoba, priznajući da više nema snage da vodi Crkvu", piše "Stampa" u drugom tekstu pod nazivom "Laička teologija, Benediktova revolucija".

Za direktora rimske Republike Ecija Maura reč je o "erupciji modernosti u instituciji staroj 2.000 godina". On kao i levičarski list "Fato kotidijano", koji je često naklonjen kritici i podsmehu, odaju počast papinoj hrabrosti za takav lični gest, praktično bez presedana.

"Korijere dela sera" ocenjuje da je reč o velikom preokretu za Crkvu, a da je papino povlačenje posledica unutrašnjih problema. Papa je skroman, diskretan, radije se okreće knjigama nego razgovorima o državnim poslovima, piše direktor lista Feručo de Bortoli.

Prema stručnjaku za Vatikan lista Masimu Franku, papa je doneo tu odluku zato što je Crkva od "učiteljice života" postala "grešnica", od "referentne tačke" zapadnog sveta postala je "svetski optuženik".

"Pošto nije uspeo da promeni Crkvu, Benedikt XVI je odlučio da ode", piše Franko i pominje "tajni šokantni izveštaj" tri kardinala o skandalu Vatiliks koji je pokazao "krizu sistema".

List "Sole 24 ore" piše da je papi pre tri meseca zamenjen pejsmejker. "Ko mu je blizak, video ga je kako se preispituje da li je sposoban da vodi Petrovu barku", piše taj ekonomski list. Ali, "niko nije pomislio da će doneti takvu istorijsku odluku", dodaje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: