Srbi ponovo prete barikadama

Srbi sa severa KiM odbacili su na protestu sporazume iz Brisela, usvojili deklaraciju i najavili sve vidove građanske neposlušnosti, čak i barikade na putevima.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 30.01.2013.

07:17

Default images

Na mitingu u Kosovskoj Mitrovici aklamacijom je prihvaćena deklaracija u kojoj se kaže da niko nema pravo da ukida institucije Srbije na severu KiM.

U deklaraciji se odbacuju svi sporazumi Beograda i Prištine postignuti u Briselu i ocenjuje se da niko nema pravo da "menja ustavno-pravni poredak" i "uspostavlja granice i carine sa Srbijom".

Srbi sa severa Kosova su na skupu "Stop briselskim obnamana i prevarama" najavili i sve vidove građanske neposlušnosti, čak i barikade na putevima, da bi sprečili formiranje prištinskih institucija i na severu pokrajine.

Od Ustavnog suda Srbije zatraženo je da bez odlaganja donese ocenu ustavnosti sporazuma iz Brisela i uredbi Vlade Srbije donetih na osnovu toga.

"Izričito zahtevamo da se prekinu dalji pregovori i prihvatanje nametnutih i štetnih sporazuma", piše u deklaraciji.

U deklaraciji se od međunarodne zajednice zahteva da nađe i kazni odgovorne za napade na kosovske Srbe, na njihova groblja i kulturnu baštinu.

Na mitingu u Kosovskoj Mitrovici okupilo se nekoliko hiljada ljudi. Prema izvorima Tanjuga, skupu je prisustvovalo oko 5.000 ljudi, a prema navodima agencije Beta - 10.000 građana iz četiri opštine sa severa Kosova. Građani su nosili transparente "Stop briselskim obmanama i prevarama", "Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244", "Kosmeta se odriču samo izdajnici", "Nećemo državu Kosovo", "Nećemo kosovske institucije", "Ne damo sudove Srbije" i druge.
Foto: Tanjug
Na protestu su bili i predsednici opština i skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Obraćajući se građanima predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da se već 13 godina s trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici upućuju poruke javnosti da je Kosovo deo Srbije, a mi njeni državljani.

"Tu poruku ćemo i danas preneti, ali u ime istine prenosimo i poruku našoj vlasti u Beogradu da su briselski sporazumi haška presuda srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, gde se silom želi naša integracija u nezavisno Kosovo", rekao je Ristić.

On je ukazao da Srbi s Kosova ne mogu prihvatiti da budu cena dobijanja datuma početka pregovora sa EU.

"Za nas ne postoji nezavisno Kosovo. To je država u pokušaju. Moramo ostati jedinstveni i da radimo na tome da ne prihvatimo integraciju u nezavisno Kosovo", poručio je Ristić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da volja, moral, jedinstvo i spremnost na sopstvenu žrtvu za očuvanje Kosova i Metohije nikada nije bilo veće.

"Neprijateljima srpskog naroda poručujemo da se nećemo predati i dozvoliti da nam otmu Kosovo. Ne branimo samo sever, već čitav prostor Kosova i Metohije", rekao je on.

Pantić je pozvao Vladu Srbije da ne primi zamenika kosovskog premijera i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića na razgovor, jer će ubuduće moći samo sa njim da razgovaraju.

Predsednik SO Leposavić Slavko Stefanović ukazao je da su Srbi, što ih više pritiskaju i prete, jači, otporniji i čvršći.

"Izdržaćemo i ne možemo i nećemo dati ono šte nijedan narod na svetu ne bi dao", kazao je Stefanović.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je ranije da i sama Rezolucija o Kosovu, koja je usvojena u Skupštini, pokazuje da Srbija neće prepustiti srpske građane na Kosovu "nekoj paradržavi". U tom smislu je podsećanje vlasti u Beogradu na to, što je cilj današnjeg mitinga, legitimno, kaže Drecun."Vlast u Beogradu to poštuje i poštovaće u narednom periodu", dodao je on.

Na pitanje kakav je efekat današnjeg mitinga, kao i blokada prelaza na Kosovu, Drecun kaže da efekti mogu biti pozitivni, jer i miting i blokade izražavaju neposrednu volju građana koji žive na Kosovu. Takođe, efekat može da bude, kako objašnjava, i da se ojača pozicija Srbije pred EU, jer ona mora da vodi računa o građanima Kosova srpske nacionalnosti.

"Džaba svaki dogovor između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, ako Srbi to ne žele da prihvate. Mislim da je to i zvaničnicima u Briselu potpuno jasno", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: