Subota, 08.12.2012.

13:38

Hejg: Pretnja od hemijskog oružja

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg kaže da postoje dokazi da bi sirijska vlada mogla upotrebiti hemijsko oružje iz svog arsenala u sukobu sa pobunjenicima.

Izvor: Tanjug

Default images

"Mi smo veoma zabrinuti zbog arsenala hemijskog i biološkog oružja, kao i zbog toga što protekle dve nedelje možemo videti dokaze da bi režim mogao upotrebiti tu vrstu oružja", rekao je Hejg novinarima na marginama regionalne bezbednosne konferencije u Manami.

On je kazao da se Velika Britanija pridružila SAD u slanju oštre poruke vladi sirijskog predsednika Bašara Asada.

"Mi imamo planove kako da reagujemo u slučaju upotrebe hemijskog oružja, ali ih nećemo objavljivati", dodao je on. Hejg je istakao da postoji nekoliko "opasnih scenarija" za takvo oružje, uključujući mogućnost da režim upotrebi hemijsko oružje ili da ono dospe u ruke građana.

Britanski šef diplomatije je precizirao da nije isključena mogućnost vojne intervencije u Siriji, ali da se Velika Britanija i dalje zalaže za mirnu tranziciju u toj zemlji, preneo je AFP.

On je rekao da je britanska politika da ne snabdeva oružjem nijednu stranu na Bliskom istoku, ali je dodao da opozicioni borci dobijaju oružje i ostvaruju napredak na bojnom polju.

"Mi ćemo im i dalje pružati snažnu praktičnu pomoć u vidu opreme za komunikaciju i humanitarne pomoći", rekao je britanski ministar.

"Nadam se da će međunarodna zajednica dati veću podršku sirijskoj opozicionoj koaliciji na sastanku u Marakešu", dodao je on, misleći na sastanak grupe Prijatelji Sirije koji se održava 12. decembra u gradu na jugu Maroka.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je juče da bi upotreba hemijskog oružja protiv pobunjenika bila "strašan zločin".

Vašington je rekao da bi režim prevršio meru kada bi upotrebio hemijsko oružje, ali da strahuje da bi napredak koji pobunjenici ostvaraju mogao podstaći Asadov režim da to učini ili da bi arsenali te vrste oružja mogli dospeti u ruke grupa koje su neprijateljski raspoložene prema SAD i njihovim saveznicima.

Sirijska vlada tvrdi da nikada ne bi upotrebila hemijsko oružje u sukobu koji traje 21 mesec i odneo je više od 42.000 života prema podacima organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: