File: Hrvatska na dobrom putu

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao u Zagrebu da zemlje regiona koje teže ulasku u EU mogu da ostvare evropske ambicije koristeći hrvatsko iskustvo

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2012.

07:46

Default images

File je u Zagrebu gde sa najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovara o završetku priprema za punopravno članstvo u EU. On je poručio da se nada da će zemlje zapadnog Balkana iskoristit pozitivan zamah koji će biti nastati ulaskom Hrvatske u Uniju, 1. jula 2013.

Posle razgovora sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem File je ocenio da je Hrvatska na dobrom putu i da je uveren u njenu predanost
rešavanju preostalih pitanja iz poslednjeg izveštaja Evropske komisije, prenosi agencija Hina.

"Mislim da je Hrvatska na dobrom putu. Vrlo sam uveren u predanost Hrvatske tome da se posveti preostalim pitanjima koja smo naglasili u
poslednjem Sveobuhvatnom izveštaju o monitoringu", rekao je evropski komesar.

Josipović je novinarima preneo da je s Fileom razgovarao o pristupanju Hrvatske Uniji, o zadacima koje treba ds ispuni do ulaska u članstvo, kao i o stanju u regionu i potrebi da se stvori jedna dobra atmosfera.

"Zajednički interes i evropski i hrvatski i celog regiona jeste zalaganje za mir, saradnju i evropejstvo", istakao je Josipović.

File, koji u Zagrebu s najvišim hrvatskim zvaničnicima razgovara o završetku priprema za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, izrazio je uverenje da će zemlje članice EU okončati ratifikacioni proces do 1. jula.

Sastanak sa Josipovićem File je ocenio kao vrlo dobar dodajući da se razgovaralo se i o tome kako da se obezbedi da se uspeh Hrvatske nastavi i nakon njenog ulaska u EU.

"Do posete dolazi nekoliko nedelja nakon što je Komisija objavila sveobuhvatan izveštaj o monitoringu u kojem je ocenila posao koji je Hrvatska učinila u svojim pripremama za članstvo u EU i identifikovala područja u kojima su potrebni dodatni napori u sledećih nekoliko meseci", prenosi agencija Hina. Evropski komesar za proširenje u susretu s predsednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom izrazio je uverenje da će Hrvatska ulaskom u Uniju jačati položaj u regionu.

Ocenio je i da postoji interes za ispunjavanje 10 tačaka iz izveštaja o monitoringu od oktobra i želja da se on izvrši u planiranim rokovima.

"Osim o pripremama vezanim uz ulazak u EU mi smo razgovarali i o poluzi koju će Hrvatska imati u regionu nakon ulaska", rekao je File, dodajući da će Hrvatska pomoći svojim susedima da želju o pristupanju Uniji pretvore u realnost.

Leko je izrazio obostrano slaganja da Hrvatska napreduje u ispunjavanju obaveza i da je svesna da proces prilagođavanja evropskim standardima nije završen i da neće biti završen ulaskom u EU. To je stalan i trajan posao, rekao je Leko i izveštaj o monitoringu ocenio realnim i prijateljskim.

"Verujemo da će naše ispunjavanje obaveza biti prepoznato jer smo dobili ratifikaciju od 19 i nadamo se da će i h i preostalih osam to učiniti", rekao je, ističući da je Hrvatska verodotojna u ispunjavanju uslova i da će 1. jula postati članica EU.

Naglasio je da će zemlja biti masimalno predana u ispunjavanju svih kriterijuma iz poglavlja koje treba izvršiti do ulaska u članstvo.

"Hrvatska je spremna koristiti saradnju u regionu za prenošenje iskustava koje smo imali u procesu pregovora", rekao je Leko.

Tokom posete Zagrebu, File se sastao s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, vicepremijerkom i šeficom diplomatije Vesnom Pusić i vicepremijerom za unutrašnju, spoljnu i evropsku politiku Nevenom Mimicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: