Gotovina počasni građanin Splita

General Ante Gotovina je proglašen za počasnog gradanina Splita, a počasna povelja biće mu uručena na svečanoj sednici gradskog veća.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

11:34

Default images

Odluka je doneta na inicijativu gradonačelnika Splita Željka Keruma, prenosi agencija Hina.

Sva 22 prisutna odbornika podržala su predlog, a po usvajanju svi su ustali i pljeskom pozdravili proglašenje Gotovine počasnim građaninom Splita.

U obražlozenju, pročitanom uoči glasanja, navedeno je, izmedu ostalog, da je general Gotovina svoj ratni put započeo 1991. godine na bojištu Zapadne Slavonije, a tokom Domovinskog rata bio je komandant šeste operativne zone Split i komandant Zbornog područja Split i da je tokom akcije "Oluja" komandovao sektorom Jug.

Navodi se i da grad Split želi "iz zahvalnosti za sve zasluge tokom Domovinskog rata i nakon njega, generalu Gotovini dodeliti priznanje počasnog građanina".

Udruženje branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) predložilo je Gradskom veću Koprivnice da general-pukovnika
Mladena Markača proglasi počasnim gradaninom Grada Koprivnice, prenosi danas Hina.

General Markač je junak hrvatskog Domovinskog rata, koji je bio osnivač i na čelu specijalne policije te je dao izuzetan doprinos u oslobođenju Hrvatske, rekao je predsednik Udruženja Mladen Pavković.

On je dodao da je Markač, saborski zastupnik iz ovog kraja, zajedno sa svojim saborcem generalom Ante Gotovinom, godinama bio neopravdano optužen i nevin u Haškom pritvoru, gde je takođe pokazao i dokazao kako se dostojanstveno bori za istinu o stvaranju hrvatske države.

"To je najmanje što ovaj grad može učiniti za čoveka koji bio među prvima kada je trebalo", navodi Pavković.

Apelaciono veće Haškog tribunala 16. novembra je oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog
stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: