Poverenica - Romi diskriminisani

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da Gradska uprava Beograda diskriminiše Rome koji stanuju u kontejnerskim naseljima, saopštila je NVO Praksis.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2012.

14:22

Default images

Istovremeno, poverenica je Gradskoj upravi dala preporuku da izmeni diskriminatorne odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica i kućnog reda koji obavezuje Rome u kontejnerskim naseljima, dodaje se u saopštenju.

Praksis je u ime Koalicije protiv diskriminacije podneo pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog činjenice da je u kontejnerskim naseljima, u koja posle pojedinih prinudnih iseljenja neformalnih naselja Gradska uprava smešta Rome, uspostavljen pravni režim koji ne postoji ni u jednom drugom slučaju koji se odnosi na ostale kategorije stanovništva.

Naime, Gradska uprava propisala je da u slučaju da Romi koji stanuju u kontejnerskim naseljima ne usvoje "pravila lepog ponašanja prema predstavnicima institucija grada Beograda", zatim ne pokažu "aktivan odnos prema naporima Grada da se socijalizuju pojedinci i njihove porodice" ili pak ukoliko "prime goste u kontejnerima u kojima stanuju", oni ponovo mogu biti prinudno iseljeni iz smeštaja koji im je obezbeđen. Na osnovu ovih diskriminatornih odredbi, Gradska uprava iselila je 11 porodica (44 osobe), ističu u Praksisu.

Ta NVO ističe da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila da odredbe ugovora o korišćenju mobilnih stambenih jedinica, kućnog reda i upozorenja uz kućni red predstavljaju akte diskriminacije Roma i da Gradska uprava u roku od 30 dana od dana prijema preporuke treba da promeni diskriminatorne odredbe.

Takođe, navodi se i da ta NVO očekuje da će Gradska uprava postupiti po mišljenju i preporuci poverenice za zaštitu ravnopravnosti, te da će nakon toga svim porodicama koje su iseljene iz kontejnerskih naselja na osnovu diskriminatornih odredaba nadoknaditi štetu i uputiti izvinjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: