Tibetanci bi autonomiju

Tibetanci u egzilu demonstrirali su ispred austrijskog parlamenta u Beču, ukazujući na tešku situaciju u njihovoj domovini.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

19:06

Default images

Oni su istakli da već dugo ne zahtevaju punu nezavisnost od Kine, već da žele samo autonomiju.

U okviru serije protesta koje tibetanski parlament u egzilu planira širom sveta u znak protivljenja kontroli Kine nad Tibetom, danas je u Beču boravio "Plamen istine".

Pre nego što je štafeta "Plamen istine" pristigla ispred austrijskog parlamenta, 57 Tibetanaca prikazala su portrete zemljaka, koji su se od 2009. javno zapalili u znak protesta protiv tlačenja od strane Kine.

"Samospaljivanje mora biti okončano i UN moraju prekinuti sa ćutnjom", zatražio je sveštenik Tubten Vanhen, predstavnik tibetanskog parlamenta u egzilu u Evropi.

On je ukazao da se ništa nije desilo u UN posle usvajanja rezolucija 1959, 1961. i 1965.

Čini se kao da je svet zainteresovan samo za kinesku privredu i pri tom zaboravlja na miroljubivi Tibet, naglasio je Vanhen dodajući da Tibet već dugo više ne zahteva punu nezavisnost od Kine.

"Želimo samo autonomnu vladu za Tibet, slično Škotskoj u Britanskoj kraljevini", poručio je on.

Tibetanci sada polažu nade u predstojeće promene na vrhu Komunističke partije Kine.

"Ne možemo menjati kinesku vladu, ali Kinezi mogu promeniti svoj stav prema Tibetu i to je naša nada. Sada je to realističnije nego pre par godina", naglasio je Vanghen.

"Plamen istine", koji, kako ističu nosioci, predstavlja znak nade Tibetanaca u Tibetu i njihova ljudska prava, posle Beča putuje u Nemačku, Italiju, i Švajcarsku, a krenuo je na put oko sveta 6. jula, na 77. rođendan Dalaj Lame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: