Uskoro počinje suđenje Duliću

Početak suđenja bivšem ministru Oliveru Duliću i njegovim saradnicima trebalo bi da bude zakazan u kratkom roku, pošto se proces vodi po skraćenom postupku.

Izvor: B92

Nedelja, 14.10.2012.

12:28

Default images

To se desiti ukoliko optužbe ne budu proširene s obzirom na to da tužilaštvo i policija nastavljaju da istražuju slučaj "Nuba invest".

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku, na optužni predlog tužilaštva optuženi nemaju pravo da ulože prigovor, već o ispravnosti optužnice odlučuje samo postupajući sudija.

Optužni predlog podnosi se, naime, sudu umesto optužnice, u skraćenom krivičnom postupku, za krivična dela za koja je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Duliću će suditi sudija pojedinac, a ne sudsko veće, što je takođe u vezi sa krivičnim delom za koje se tereti - najblaži oblik krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Ukoliko sudija oceni da je optužni predlog bez manjkavosti, zakazaće glavni pretres - suđenje.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je u petak optužni predlog Specijalnom sudu u Beogradu protiv Dulića, njegovog bivšeg pomoćnika Nebojše Janjića, kao i direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka zbog zloupotrebe službenog položaja i predložilo da se osude na bezuslovne kazne zatvora.

Krivično delo za koje se terete inače spada u nadležnost osnovnog tužilaštva, ali s obzirom da je Dulić bivši visoki funkcioner osumnjičen za koruptivno krivično delo, nadležno za krivično gonjenje je tužilaštvo za organizovani kriminal.

Skupština Srbije je 8. oktobra ukinula imunitet Duliću, koji je i poslanik Demokratske stranke, pošto se on na njega pozvao dva dana ranije, kada je policija pokušala da ga privede u njegovoj kući u Subotici.

Dulić, Janjić i Drobnjak se terete da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Time su investitoru omogućili da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom, rekao je u izjavi za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević.

On je dodao da su osumnjičeni "Nuba invest" stavili u povlašćeni položaj u odnosu na sve druge zainteresovane investitore koji su se obraćali istim zahtevima Ministarstvu i "Putevima Srbije", jer su za razliku od njih, zahtevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonu o javnim putevima.

Radisavljević poručio je u petak da se istraživanje izdavanja dozvola investitorima "Nuba invest" nastavlja u pogledu korupcije, jer tužilaštvo već raspolaže podacima o koruptivnim elementima i intenzivno sarađuje sa policijom i sa kolegama u inostranstvu.

Slovenačka kompanija "Nuba savetovanje i investiranje", čije je preduzeće "Nuba invest", negirala je sve optužbe i zatražila od slovenačke policije da odgovori da li je bila predmet istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: