Većina Jevreja će glasati za Obamu

Za reizbor američkog predsednika Baraka Obame glasaće čak 65 odsto Jevreja, nasuprot 24 odsto njih koji će svoj glas poveriti Mitu Romniju.

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

20:28

Default images

To je pokazalo najnovije istraživanje Jevrejske zajednice u Americi. Deset odsto američkih Jevreja je, prema tom istraživanju, neodlučno.

Istraživanje sprovedeno između 6. i 17. septembra među 1.040 jevrejskih birača pokazalo je da se aktuelni predsednik Obama bolje kotira među Jevrejima svih religioznih pravaca, sa izuzetkom ortodoksnih Jevreja koji će radije svoj glas dati kandidatu Republikanske partije.

Nacionalno istraživanje na Floridi pokazuje slične rezultate - 68 odsto reformskih Jevreja favorizuje Obamu u odnosu na 23 odsto koji podržavaju Mita Romnija. Slično je i sa konzervativnim Jevrejima gde je procentualni odnos između podrške dvojici kandidata 68 naspram 19 odsto. Nasuprot tome, ortodoksni Jevreji u većem broju podržavaju republikanca.

Po mišljenju ispitanika, Obama ima boji rezultat kada je reč o domaćoj politici i bezbednosti nego u spoljnoj. Kada je reč o ekonomiji, 63 odsto ispitanika odobrava Obaminu politiku u ovoj oblasti.

Politika američkog predsednika prema Iranu i odnosi sa Izraelom nailaze na odobravanje 61 odsto ispitanika u odnosu na 39 koji imaju negativan stav. Većina američkih Jevreja podržava eventualnu američku ili izraelsku vojnu akciju protiv Irana. Izrael se našao četvrti na spisku pitanja koja su za ispitanike „najbitnija“ na američkim predsedničkim izborima.

Glumac Samjuel L. Džekson, koji podržava Obamu, postavio je na internet film kojim nedovoljno motivisane glasače podstiče da izađu na izbore i spreče pobedu Romnija. U trominutnom filmu, prikazan je bračni par nezainteresovan za izbore i utonuo u svakodnevnicu svog sređenog života. Dok iz kauča gledaju film, ćerka pokušava da ih ubedi da glasaju, zabrinuta da će zbog slabe izlaznosti pobediti Romni. Tada se pojavljuje Samjuel L. Džekson koji im kaže „da nema vremena za spavanje „ i da je „nedodirljivi milioner upravo objavio rat“. „Bićemo potpuno sami u školama, sindikatima ako Romni uspe. On je protiv socijalne zaštite. Zato vam savetujem da se mrdnete“, kaže Džekson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: