"Papa u Jasenovac, pa u Srbiju"

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je da bi papa Benedikt XVI, pre eventualne posete Srbiji, morao da ode u Jasenovac.

Izvor: B92

Nedelja, 19.08.2012.

10:42

Default images

Mitropolit Jovan je ocenio da bi poseta pape Srbiji bila korisna i da bi on, kada bi bio na mestu političara, "prešao preko svih prepreka ako bi papina poseta donela koristi Srbiji".

U intervjuu novosadskom "Dnevniku", mitropolit je naveo da smatra da bi, pre eventualne posete Srbiji, "papa morao da se pokloni senima stradalnika u Jasenovcu, kao što je prilikom posete Poljskoj odao poštu i žrtvama Aušvica".

On je dodao da je očekivao da je odlazak kardinala Josipa Bozanića u Jasenovac bio priprema za posetu pape Benedikta XVI, prilikom njegovog prošlogodišnjeg dolaska u Hrvatsku.

Mitropolit Jovan je kazao i da je eventualni dolazak rimskog pape na proslavu 17 vekova Milanskog edikta, iduće godine u Nišu, izuzetno kompleksno pitanje, ne samo zbog toga što se tada u Nišu ne bi pojavio ruski patrijarh.

"Kada bi papa došao u Niš, ceo događaj obeležavanja godišnjice Milanskog edikta pao bi u senku a svi ostali crkveni velikodostojnici praktično bi, u medijskim izveštajima, bili svedeni na papinog skutonošu", smatra mitropolit Jovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: