U "Crnoj Reci" bilo i silovanja

Saradnici Branislava Peranovića osuđeni su pre dve godine u Novom Pazaru zbog silovanja štićenika u Duhovno-rehabilitacionom centru „Crna Reka”.

Izvor: Politika, Press

Petak, 10.08.2012.

23:39

Default images

Peranović je bio starešina centra koji je zatvoren posle prebijanja jednog štićenika 2009. godine.

Njegov pomoćnik Nemanja Radosavljević osuđen je prvostepenom presudom Višeg suda u Novom Pazaru na dve godine i pet meseci zatvora zbog silovanja i premlaćivanja jednog štićenika, a za isto delo, kao saučesnik, osuđen je na godinu dana zatvora Marijan Pavićević.

Obojicu je pred sudom u Novom Pazaru branio beogradski advokat Nenad Vukasović. "Presuda je ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje, ali poziv još nismo dobili”. Žrtva je bio mladić od dvadesetak godine, koji se i pre toga u centru lečio od droge, pa se posle nekog vremena vratio na lečenje, piše "Politika".

"U optužnici je pisalo da su Radosavljević i Pavićević odveli momka tokom noći automobilom u šumu, da su ga tamo lisicama vezali za motor marke „jamaha” i da su ga tako vezanog vozili po zemlji, a posle primorali na bludne radnje", kaže Vukasović za "Politiku".

Ovaj list piše i da SPC ćuti o tome da je nedavno Branislav Peranović dobio odlikovanje kojim je dobio zvanje protojereja stavrofora.

Došli po sina pa dobili batine

Kako piše "Pres", prvu prijavu protiv Peranovića podnela je u aprilu 2006. godine porodica Vasić iz Beča. Oni su smestili sina Bobana u centar za odvikavanje Crna Reka. Vrlo brzo, međutim, hteli su odande i da ga izvade, jer im se žalio na neprestano maltretiranje. Majka i otac su se zato bez najave iz Beča uputili u centar po njega.

"Za sinovljevo lečenje Peranoviću smo platili 400 evra. Već posle dva dana Boban je uspeo da stupi u kontakt sa nama, rekavši nam da se štićenici zlostavljaju. Spakovali smo se i u roku od dva sata krenuli put Crne Reke. U centar smo došli nenajavljeno", pričala je tada majka novopazarskoj policiji i sve je do detalja opisano u krivičnoj prijavi, koja je prosleđena Opštinskom sudu u Tutinu i u koju je "Pres" imao uvid.

Roditelji su Bobana zatekli napolju kako radi sa ostalim štićenicima. Majka Milena upitala je Peranovića zašto njenog sina, koji ima upalu pluća i ne može da stoji na nogama, tera da radi. Odgovorio joj je da mu se ne meša u posao, posle čega su odmah tražili da Boban napusti centar i da im vrate novac. "Pres" piše da je nakon toga Peranović udario štićenika, a zatim je i pozvao ostale da mu se pridruže u tuči. Kako piše ovaj list, u prijavi u policiji piše da je otac Branislav sa ostalim štićenicima pretukao celu porodicu.

Bez obzira na sve prijave i evidentne nasilničke sklonosti, Peranović je ipak samo jednom procesuiran i to tek pošto su se snimci „lopatanja" štićenika u manastiru Crna Reka pojavili u javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: