Dačić:Mora se odgovoriti recipročno

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora odgovoriti čvrsto na napade na Srbe na severu Kosova.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 02.06.2012.

14:53

Default images

"Mora se odgovoriti recipročno. To je odnos u međunarodnoj zajednici. Kakva je to recipročnost, neka vode računa oni koji o tome govore. Ako neko misli da neko može da napada Srbe na severu Kosova nekažnjeno, onda Srbija nema nikakvu državnu politiku", kazao je Dačić novinarima u Banjaluci posle sastanka s predsednikom RS MIloradom Dodikom.

Dačić je ocenio da Srbija nema jasnu politiku u pogledu Kosova i Metohije.

"Veoma je važno da Srbija ima jasne stavove o svim pitanjima, i o pitanju Kosova i Metohije, naravno i o drugim pitanjima, o Republici Srpskoj. Treba da imamo jasne stavove, da znamo koji su ti stavovi, da ih čvrsto branimo i da imamo odlučnost da ih sprovodimo", kazao je Dačić.

Navodeći da Srbija nema nijedan od tih stavova, on je rekao da zbog toga "stanje svaki put ide u sve lošijem pravcu".

"Ja se zalažem za hitno rešavanje problema Kosova i Metohije, zato što je to razarujuća rak-rana odnosa u ovom delu Balkana i zato što pravedno rešavanje tog pitanja može da stavi tačku na te viševekovne sukobe", istakao je Dačić.

On je ponovio da se zalaže za razgraničenje na Kosovu i Metohiji, ali da to nije državna politika.

"U Srbiji se ne slažu sa tim. Ne znam samo sa čim se slažu, jer ne preduzimaju ništa. Nije državna politika da se zalažemo za Srbe na severu Kosova, a državna politika je da branimo suverenitet na Kosovu. Pa kako ga onda branimo?", kazao je Dačić.

"Dejton najveća tekovina SPS-a do 2000."

Tanjug
SPS ima poseban senzibilitet prema RS, imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum, možda, i najveća tekovina vlasti SPS do 2000, kaže Dačić.

Dačić je, nakon sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao da Dejtonski mirovni sporazum dobija sve više na vrednosti kao međunarodni dokument koji je omogućio mir i prekid rata u BiH, te stvaranje Republike Srpske.

"Srpska je, možda, u istorijskom smislu i najveća tekovina, jer srpski narod preko Drine nikada nije imao entitet ili bilo koji oblik ustrojstva kao što je dobio dejtonskim sporazumom", naveo je Dačić.

On je naglasio da je obaveza Srbije, kao garanta ovog sporazuma, da pomaže da se on realizuje u potpunosti.

"Veoma čvrsto stojimo na stanovištu da nema promene Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Takođe, čvrsto stojimo na stanovištu da treba da se unapređuju veze i specijalni odnosi između Srpske i Srbije, kao i da te veze treba da budu jake u svim oblastima", istakao je Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu.

On je, kako je prenela Srna, dodao da će SPS i njeni koalicioni partneri - Partija ujedinjenih penzionera i Jedinstvena Srbija sigurno insistirati na tome da u bilo kojoj vlasti, u kojoj učestvuju, nikada niko neće moći da osporava postojanje Srpske, niti da joj daje kvalifikacije koje joj mogu ugroziti njen opstanak.

"Nikakvu politiku koja bi govorila da je Srpska 'genocidna tvorevina', kako je isticano u izjavama nekih političara u Srbiji, nikada nećemo prihvatiti kao politiku Vlade Srbije", naglasio je Dačić i izrazio podršku nastojanjima da se Srpska što više razvija.

On je dodao da je Srpska nacionalni interes srpskog naroda, bez obzira na to što nije u Srbiji i što je entitet van njenih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

256 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: