Kubanski lekari stižu u "Torlak"

Delegacija Instituta za molekularnu imunologiju iz Havane stiže u Institut „Torlak“, gde će razgovarati o registraciji vakcine „cimavax EGF“ u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

09:26

Default images

Reč je o vakcini koja, kako Kubanci tvrde, zaustavlja rak pluća u odmakloj fazi i pretvara ga u hroničnu bolest, s kojom pacijent može da živi.

"Vakcina je, koliko sam upoznat, registrovana na Kubi i u pojedinim latinoameričkim zemljama. Danas i sutra predstoje nam razgovori sa delegacijom Instituta za molekularnu imunologiju iz Havane. Kontakti sa Kubom postoje još od 2005. Takođe, radićemo na pripremi dokumentacije za registraciju vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva u Srbiji", kaže za „Blic“ dr Branko Lazić, direktor „Torlaka“.

Osim s predstavnicima „Torlaka“, delegacija s Kube imaće sastanak i u Ministarstvu zdravlja, gde će razgovarati s prof. Petrom Bulatom, pomoćnikom ministra zaduženim za međunarodnu saradnju.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da im još nije stigao zahtev za registraciju vakcine „cimavax EGF“ i pojašnjavaju da čim stigne kompletna dokumentacija, po zakonu rok za registraciju je 210 dana.

S Kube stižu ohrabrujuće vesti da vakcina smrtonosni karcinom pluća može da zaustavi, da se spreče metastaze i da se pretvori u hroničnu bolest s kojom pacijenti mogu da žive, međutim, ne koristi se još nigde u Evropi. U Engleskoj su u toku klinička ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: