Sarkozi negirao vezu sa Gadafijem

Francuski predsednik Nikola Sarkozi odbacio je danas tvrdnje da je svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi hteo da finansira njegovu predsedničku kampanju 2007.

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2012.

16:39

Default images

Sarkozi je istakao da njegovi protivnici pokušavaju na taj način da odvrate pažnju sa slabosti njihovog kandidata na izborima 6. maja.

Novinski vebsajt Medijapart objavio je da je došao do dokumenta libijske tajne službe prema kojem je Gadafijev režim pristao da finansira izbornu kampanju Sarkozija, 2007. godine, u iznosu do 50 miliona evra.

Sarkozi je rekao danas pariskom dnevniku "Parizjen" da je to "pokušaj odvraćanja pažnje koji će se olupati o glavu Socijalistima" a u današnjem intervjuu za televiziju "Kanal plus" Sarkozi je kazao da je taj dokument "izmišljotina i sramota" i da je "Medijapart poznati lažov u službi levice".

"Ko je predvodio koaliciju za svrgavanje Gadafija - Francuska. Ja sam je predvodio. Da li mislite da bih pokušavao da ga svrgnem da je Gadafi imao išta o meni?", dodao je još Sarkozi.

Francuski premijer Fransoa Fijon je izjavio sa svoje strane da je dokument "lažan i da je nemoguće proveriti ga", a radiju "Evropa 1" je kazao "To je kleveta. To je apsurdno".

Dokumenta iz 2006. godine na arapskom, kako navodi Medijapart, potpisao je Gadafijev šef strane obaveštajne službe Musa Kusa i odnose se na "sporazum kojim je u principu dogovoreno da se podrži kampanja kandidata na presedničkim izborima, Nikole Sarkozija, za sumu u iznosu od 50 miliona evra".

Ovaj izveštaj objavljen je u trenutku dok se prema istraživanju javnog mnjenja Sarkozi nalazi iza svog rivala, socijaliste Fransoa Olanda, podsećaju agencije.

Portparolka Sarkozija, Natali Košćuško-Moriset odbacila je još sinoć ovaj izveštaj kao "smešan" i "nespretnu diverziju"orkestriranu iz Olandovog izbornog štaba, a u mejl poruci Frans presu je navela da je finansiranje Sarkozijeve kampanje na izborima 2007. godine bilo čisto i da je to i zvanično verifikovao Ustavni savet nakon izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: