Švajcarska: Poginula 22 deteta

Dvadeset osam osoba, od kojih 22 deteta, poginulo u udesu belgijskog autobusa na jugu Švajcarske. Ostala 24 deteta su povređena. Dan žalosti u Belgiji.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.03.2012.

07:56

Default images

Nesreća se dogodila tako što je autobus, tokom prolaska kroz tunel na auto/putu A9 kod mesta Sijer, udario u levi zid, zatim se odbio od njega ka desnoj strani i tamo uleteo u nišu, na čijem kraju je frontalno udario u zid. Udarac je bukvalno razneo trećinu autobusa. Čitave noći trajala je akcija spasilačkih snaga u tunelu u kome je došlo do ovog teškog udesa.

Helikopteri i bolnički automobili su povređene u nesreći prevozili u četiri bolnice u kantonu Valisu, ali i u Lozanu i Bern.

U autobusu iz Belgije su bili učenici dva školska razreda iz flandrijskih gradova Lomela i Heverlea. Reč je o 12-godišnjacima koji su bili na zimskom raspustu u švajcarskom skijaškom centru Val d’Anivijeru (Vals D’Anniviers) i bili su na putu kući.

Od 22 stradala deteta, devetoro su bili Holanđani. Stradala deca iz Holandije živela su u blizini granice s Belgijom, potvrdio je portparol holandskog ministarstva Aad Meijer.

Drama u tunelu

Sijers: Spasioci unose povreðenu osobu u medicinski helikopter (TANJUG - 14.03.2012.)
Uzbuna iz tunela se oglasila oko 21.15 časova. Vatrogasci i spasioci su na mestu tragedije zatekli gotovo potpuno uništeno vozilo, u kojem je - prema spisku s polaska - trebalo da budu 54 osobe.

Odmah je bilo jasno da su obojica vozača poginula na mestu, jer je prednji deo autobusa oštećen do neprepoznavanja.

Spasiocima je ostalo da samo što pre dođu do zaključka ko je od putnika preživeo i da tim putnicima pruže prvu pomoć.

Tokom akcije spasavanja, koja je trajala osam časova, iz krša su spasena 24 deteta. Medicinske ekipe su uspele da na mestu ukažu pomoć većini, dok su najteži slučajevi poslati u bolnice.

Većinu putnika činila su deca, a ostali su bili njihovi nastavnici, vođe puta i vozači.
Sijers: Spasilaèka akcija u tunelu trajala 8 èasova (TANJUG - 14.03.2012.)
Na mestu udesa se brzo okupilo 12 ambulantnih vozila i 8 medicinskih helikoptera, koji su najteže povređene prenosili čak do bolnica u Lozani, pa i u Bernu, glavnom gradu Švajcarske.

Ostali putnici, a to su sve bila deca, osim vozača, nastavnika i vođe puta, sa lakšim povredama su prebačeni do najbližih bolnica u Sijeru, Sionu, Martinjiju i Vispu.
Sijers: Iznošenje smrskanog autobusa iz tunela (TANJUG - 14.03.2012.)
U jutarnjim časovima, kada su spasilačke i medicinske ekipe završile svoj deo posla, ostaci smrskanog autobusa su izneti iz tunela, koji je do tada bio potpuno blokiran za saobraćaj.

U akciji spasavanja i brige o preživelima je u narednim časovima učestvovalo više desetina spasilaca, 60 vatrogasaca, 30 policajaca, 15 lekara, stotinu medicinskih radnika i troje psihologa.

Belgija i Švajcarska u šoku

Sijers: Autobus iz tunela (TANJUG - 14.03.2012.)
U jutarnjim časovima su počele da pristižu i prvi roditelji, u pokušaju da shvate da li su njihova deca na listi poginulih ili primljenih u jednu od bolnica širom Švajcarske. „Prioritet je dat prijemu roditelja žrtava i povređenih“, izjavio je komandant policije za kanton Vale Kristijan Varone (Christian Varone).

Vlasti Švajcarske su pripremile sve da bi ugostile ojađene roditelje, a pre svega je pokrenuta posebna telefonska linija, da bi se što pre roditelji obavestili o sudbini dece i tako izbeglo da roditelji pretrpe dodatni bol.

„Ovo je tragičan dan za celu Belgiju“, izjavio je predsednik vlade Belgije Elio di Rupo, izrazivši potpunu zgroženost tragedijom. Premijer je odmah najavio svoj dolazak u Švajcarsku.

Na samom aerodromu u Melsbruku (Melsbroek), prvu psihološku pomoć roditeljima su pružali stručnjaci koje je angažovala vlada Kraljevine Belgije.

Belgijska vojska je odmah pripremila dva transportna aviona, kojima premijer i ministar spoljnih poslova Didije Rajnders (Didier Reynders) putuju u Švajcarsku. Tim avionima će odmah biti organizovan i prevoz tela poginulih i njihovih roditelja nazad u Belgiju. Predsednik Švajcarske Eveline Vidmer Šlumpf posetiće mesto nesreće, na kome je belgijski autobus sa đacima udario u zid tunela u kantonu Vale na granici sa Italijom, potvrdio je portparol švajcarske predsednice.

"Saučešće je prosleđeno vladi u Belgiji i Švajcarska vlada je izrazila duboku žalost", rekao je njen portparol i dodao da će Švajcarska učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne u lečenju povređenih, kao i njihovim porodicama i porodicama žrtava, navodi se u saopštenju.

Tragedija bez presedana

Uprkos ogromnom broju vozila koja se kreću po planinama i tunelima podno švajcarskih Alpa, spasioci i saobraćajna policija su bili zatečeni težinom nesreće.

Tragedija je „bez presedana“, objasnio je komandant policije Valea Kristijan Varone (Christian Varone).

„Ova tragedija će izmeniti lice Belgije“, kaže ambasador te zemlje u Bernu Žan Lujks (Jean Luykx) i smireno dodaje: „Sada smo se koncentrisali na praktične poslove. Emocije će prevladati u susretu s roditeljima“.
Žan Lujks: Ambasador Belgije u susretu s novinarima (Beta - 14.03.2012.)
Savezna skupština Švajcarske je minutom ćutanja odala počast žrtvama, a predsednik Švajcarske Konfederacije Hanjerg Valter (Hansjörg Walter) je izrazio svoje saučešće porodicama žrtava.

Predsednik vlade Kantona Valea Žak Meli (Jacques Melly) je izrazio „duboku žalost“ i ponudio saučešće svim članovma porodica žrtava, uz pohvalu spasiocima koji su radili u „vrlo teškim uslovima“.
Belgija: Uplakani uèenici dolaze u školu u Heverleu (Beta - 14.03.2012.)
Policajci, vatrogasci, spasioci i medicinari, koji su bili prvi na mestu nesreće, kažu da niko od njih ne pamti ovako tešku saobraćajnu nesreću i to s tolikim brojem mladih žrtava.

I sami spasioci su u jutarnjim časovima, kada je najteži deo posla bio završen, pokazali znake duboke potresenosti. Kako opisuje njihov šef Pjer Delarz, mnogima je takođe potrebna stručna pomoć da bi se oporavili od šoka koji su doživeli kada su prethodne noći ušli u tunel.

VIDEO: Rad spasilaca u tunelu



YouTube/TheSmashinTv - Link: http://www.youtube.com/watch?v=Md3NfBpIYTU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: